Cikkünk alapján indított vizsgálatot a Szuverenitásvédelmi Hivatal – külföldi pénzeket gyanítanak Magyar Péter mögött

Már következménye van annak, hogy a magyar választások külföldről történő befolyásolásáról esett szó.

Forrás: MTI2024. 04. 18. 14:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külföldi finanszírozási kísérlet gyanúja miatt vizsgálódik a Szuverenitásvédelmi Hivatal a Magyar Nemzetben megjelent információk alapján – tájékoztatott a szervezet. Mint írták, 

felmerül a gyanúja annak, hogy ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör és kapcsolati háló, amelyik a 2022-es országgyűlési választások előtt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogatta és megpróbálta a magyar törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat, valamint több európai uniós kampányban is aktív szerepet vállalt, jelenleg ismét a magyar választásokat vette célba.

A hivatal ismertette, hogy a lapunkban csütörtökön napvilágot látott információi alapján indítja meg a vizsgálatot. Hozzátették: az érdekkör céghálójának tagjai ellen több büntetőeljárás is folyamatban van. A vizsgálatot az ügy feltárásáért indítja a Szuverenitásvédelmi Hivatal – áll a közleményben.

Mint arról lapunk beszámolt, feljelentés érkezett a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz Magyar Péter lehetséges külföldi támogatása miatt. A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a hivatalhoz fordult, miután Magyar Péter barátnője elismerte, hogy a tüntetésüket külföldiek is szervezték. Erről a Blikknek beszélt Vogel Evelin. Az Origó azonban kiszúrta, hogy a felvételt később törölte a Blikk, majd a külföldiekre vonatkozó részt kivágva, újraközölték a videót.

A Blikk a hírportál kérdésére az alábbiról tájékoztatott a megvágott felvétellel kapcsolatban: „Egy szerkesztőségen belüli félreértésből fakadóan a Blikk azelőtt publikálta az anyagot, mielőtt arra megérkezett volna az interjúalanyok jóváhagyása. Az interjúalanyok kérésére a videóban több helyen is történt korrigálás, ezért vágta újra a szerkesztőség az anyagot, nem csak a külföldi grafikuscsapatra vonatkozó résznél.” A mondat így hangzott el az eredeti videóban: 

Segített egyébként egy szuper grafikuscsapat, akik félig magyarok egyébként, és félig külföldiek.

A feljelentő a sajtóbeszámoló fényében rámutatott: 

Magyar Péter a színfalak mögül irányíthatja a Blikket, szabályosan cenzúrázta ugyanis a videót, amelyben barátnője beismerte, hogy a tüntetésüket külföldiek is támogathatták, illetve szervezhették.

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal feladata feltérképezni a külföldi befolyást a magyar politikai élet tagjaira” – emlékeztetett Tényi. Mint írta, ennek körében a hivatal vizsgálhatja az információk manipulálására irányuló és dezinformációs, valamint a demokratikus vita, illetve az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységeket.

A dolga, hogy megtalálja azokat a szervezeteket, amelyek külföldi pénzből próbálják meg befolyásolni a magyar választói akaratot

– hangsúlyozta Tényi.

A fentiek fényében különösen érdekes Magyarnak a baloldali gyülekezőhelyként ismert Spinoza Színházban március 18-án tett kijelentése: Rangos Katalin újságírónak arról beszélt, hogy szerinte  a látszatát is el kell kerülni annak, hogy úgy tűnjön, valaki külföldi segítséggel akarja leváltani a kormányt, igaz, szerinte a XVII. század óta „nem volt olyan rezsimváltás Magyarországon, amelyet nem külföldi segítséggel követtek el”. 

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.