Idén is lesz TeSzedd!

Már lehet jelentkezni az ország legnagyobb szemétszedési programjára.

2024. 04. 02. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén tizenkettedik alkalommal megvalósuló TeSzedd! április 22-én lesz, az önkéntesek segítségével pedig megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Mint fogalmaztak, a kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervben megfogalmazottak szerint olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez.
Emlékeztettek arra, hogy az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében jött létre a „Tisztítsuk meg az országot!” projekt, melyben eddig több mint 550 ezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. 

Az illegális szemétlerakatok helyszínének azonosítását a HulladékRadar applikáció is segíti, melyet már több mint 31 ezer felhasználó töltött le.

– Az Energiaügyi Minisztérium támogatja az illegális hulladéklerakatok felszámolását, valamint a környezettudatosságot erősítő programokat. A TeSzedd! akció felhívja a lakosság figyelmet az illegális hulladékelhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságára, és emellett az önkéntességet is népszerűsíti. Tavaly országszerte összesen 2200 helyszínen közel 1800 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a programban részt vevő családok, iskolai közösségek, civil szervezetek – közölték.

Az akció a Föld napján, április 22-én indul és a Fenntarthatósági témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan április 28-ig tart. 

Az akcióban gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási jellegű hulladékok. – Amennyiben a helyszínen nem gyűjthető hulladék található (például építési-bontási hulladék, gyógyszerek, elektromos és elektronikai berendezések, gumiabroncs, bútorok, biohulladék), arról az illetékes önkormányzatot kell értesíteni vagy a HulladékRadar applikáción keresztül bejelenteni. A bezsákolt hulladékok elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközök – zsákok, kesztyűk – biztosításáról az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gondoskodik – tudatták.

A programra a szelektalok.hu oldalon lehet regisztrálni április 15-ig.

 

Borítókép: Akcióban a TeSzedd! (Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.