Józsefváros baloldali vezetését nem zavarja, hogy életveszélyes állapotok uralkodnak a bérlakásokban

Pikó András önkormányzata csak látszatintézkedésekre hajlandó.

Forrás: Metropol2024. 04. 21. 10:26
A leromlott állapotú józsefvárosi Kőris utca 3/B
Forrás: Metropol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életveszélyes állapotok uralkodnak Pikó András, Józsefváros baloldali polgármesterének kerületében egy bérlakásban. A ház vegyes tulajdonban van, vannak benne kerületi önkormányzati bérlakások és magántulajdonú lakások is. Néhány bérlő korábban megvette a lakását az önkormányzattól, azóta ők 25 ezer forintos közös költséget fizetnek egy bizonyos felújítási alapba, hogy majd egyszer – ha összegyűlik annyi pénz –, az önkormányzat felújítsa a házat. Ám nem történik semmi – hívta fel a figyelmet a Metropol.

Többször is veszélybe került a Kőris utcai ház lakóinak testi épsége, vagy akár élete is.

Az egyik lakót csak a szerencse óvta meg a sérüléstől, mikor kilépett a lakásából egy óriási vakolatdarab zuhant le elé. Egy másik lakó szintén lakása ajtaján lépett ki, őt az unokája húzta vissza az utolsó pillanatban, így megúszta, hogy egy sor tégla essen a fejére, vakolattal együtt.

A baloldali polgármester személyesen sosem járt a Kőris utcai épületben, amelyet az önkormányzat nem újított fel riasztó állapota ellenére. Apróbb javításokat ugyan elvégeztek már a házon, azonban a lakók szerint ez is túlzó kifejezés a városvezetés érdektelenségére utalva. Bár a bejáratnál számtalan tábla jelzi, hogy mi mindent csinált az épületen az önkormányzat, az elkeseredett lakók erre csak a vállukat rántják meg, mondván, „a fele sem igaz”. Az egyik önkormányzati tábla például a gázhálózat felújítását hirdeti, 2023-ból. A lakók viszont azt mesélték, hogy azt évekkel korábban Sára Botond csináltatta meg, 2023-ban csak egy meghibásodás miatti szivárgást javított a Pikó-féle városvezetés, és ezt nevezik gázhálózat-felújításnak

Azt szeretném kérni Pikó András polgármestertől, vagy valamelyik városvezető képviselőtől, hogy egy hétre költözzön be a Kőris utca 3/B-be, és élje át azokat a dolgokat, amit mi mindennap átélünk. Nem szeretünk itt élni, mert nem vagyunk biztonságban.

– mondta a portálnak az egyik lakó. Amiatt sem, hogy a ház műszaki állapota életveszélyes, és amiatt sem, hogy hajnalban, például drogosok rugdossák a kaput. Reggelente úgy megyünk munkába, hogy kerülgetjük az emberi ürülékeket és a drogszemetet – sorolta az okokat a lakó. Hozzátette: óvatosan kell kinyitni a kukák fedelét, nehogy megüsse az embert az áram a kikandikáló, régi vezetékek miatt. Vagy azt, hogy a lakásfalak vizesek, vagy, hogy az eső végigfolyik a külső falon eresz híján.

A leromlott állapotú józsefvárosi Kőris utca 3/B
Fotó: Metropol

 

Az egyik lakót zuhanyzás közben rázta meg az áram

Minden zuhanyzással rázta az áram az egyik lakót, bejelentették, de nagyon nehezen hittek neki. Végül elhárította a hibát az önkormányzat és kiderült: a pincében átvizesedtek a régi vezetékek. „Itt nem biztonságos élni, nem a saját életünket féltjük, hanem a rokonainkét, unokáinkét” – mesélte a lakó.

A lakókkal együtt, felszólítjuk a Józsefvárosi Gazdálkodási Központot, hogy mérjék fel az épület műszaki állapotát és hárítsák el az életveszélyt. Legutóbb az előző fideszes városvezetés tette ezt meg, hiszen akkor volt erre a épületre felújítási elképzelés. 2019 óta, amióta Pikó András irányítja a kerületet, fű sem nőtt, megállt az idő gyakorlatilag. Mert tisztán látszik, hogy bár évek óta aládúcolták a folyosót, bármikor leszakadhat. Ez nem megoldás

– mondta Kecskeméti László, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje. A kerület korábbi vagyongazdálkodási igazgatója hozzátette: „Pikó András, saját bevallása szerint az ország legjobb bérlakásprogramját tudja magáénak. Szakmai szemmel is azt gondolom, ez egy nagy humbug. Egy látványpékség, ahol a süteményeknek keserű az íze, mert a valóság is elkeserítő”. 

„Sára Botond idejében 5-6 milliárd forintot fordított az önkormányzat társasházi felújításokra, most ennek töredékével veri a mellét a baloldali városvezetés, és csak pusztulnak az épületek, benne pedig tönkremennek a lakók. Ezért vissza kell hozni a korábbi finanszírozási, pályázati formákat, mert csak így tud fejlődni Józsefváros” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Borítókép: A rossz állapotú ház (Fotó: Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.