Gulyás Gergely: Magyarország felkészül arra, hogy mit kell tennie egy elhúzódó háború esetén

Gulyás Gergely mellett csütörtökön debütált Vitályos Eszter kormányszóvívő, Nagy István agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett a tájékoztatón.

2024. 04. 11. 9:34
POY_5702
Fotó: Polyak Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örülök, hogy egy rövidebb szünet után újra találkozhatunk a sajtó képviselőivel – így kezdte a mai kormányinfót Gulyás Gergely, aki gerincműtétje után tért vissza a jól ismert helyszínen, de a megszokott pulpitus helyett egyelőre egy asztal mögött ülve. A mai tájékoztatón Vitályos Eszter, az új kormányszóvivő és Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Nagy István agrárminiszter is részt vett. 

POY_5774
Kibővített kormányinfón tért vissza Gulyás Gergely. Fotó: Polyak Attila

A kormány a keddi ülésén elsősorban a jelenlegi nemzetközi politikai katonai helyzetet elemezte. A változás negatív irányú. Nagyon veszélyes időszakban vagyunk. A következő fél év döntő lesz abból a szempontból, hogy a háború vagy a béke irányában indul el a világ – festette le a helyzetet Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint több a rossz hír, mint a jó, Európa a háború felé tart. 

A háborús láz a brüsszeli bürokratákról átterjedt a kontinens vezető politikusaira is. Európa vezető politikusai kommunikálnak arról, hogy katonákat küldenének Ukrajnába, noha ez korábban vörös vonal volt. Emellett a NATO is irányt váltott: eddig csak kommentálta ami ott történik, de nem vált résztvevőjévé a konfliktusnak, a világháborúra való veszéllyel utasította el a beavatkozás lehetőségét. 

Ha Ukrajnában a NATO katonai ereje jelenik meg, az olyan kockázatot hordoz magában, amelyet mindenképp el kell kerülni. Eddig ezt képviselte a szövetség is

– szögezte le a tárcavezető. 

Nagyon közel járunk az újabb világháborúhoz

Létre akarnak hozni NATO ukrán misszió keretében létre akarnak hozni egy százmillió dolláros alapot. Ezzel akarják segíteni a katonai kiképzést, koordinálni a fegyverszállításokat, ráadásul már 

az a határ, hogy nem küldünk katonákat, egyre inkább elmosódik. 

Magyarország komolyan aggódik a fejlemények miatt, a NATO-ra védelmi szövetségre tekint Gulyás Gergely tájékoztatása szerint. A kormány szerint a háborúnak katonai megoldása nincs, tűzszünetre van szükség. 

Fel kell készülni az elhúzódó háborúra

A kormány mérlegelte, hogy a magyar gazdaság szempontjából mivel jár egy háborús korszak. A miniszter szerint a legfontosabb döntést az amerikaiak hozzák majd meg, és egész más lesz a világ, ha Donald Trump fog győzni. A következő fél év döntő lesz a miniszter szerint, sok múlik azon, hogy ki nyeri novemberben az amerikai elnökválasztást. A kormány a költsévetés módosítását emiatt csak november 5-e után fogja benyújtani. 

A nemzetbiztonsági főtanácsadó kinevezéséről Gulyás Gergely azt mondta, ő hangolja össze a hadsereg és a kormányzati intézkedéseket. A kormány a NATO-n belül azt képviseli, hogy egy egyhangú döntéshozatalra épülő szövetség részeként kimaradjunk a háborúból, és a lehető legkisebb veszély fenyegessen minket. 

Magyarország továbbra is elutasítja a migrációt

Beszélt arról is, hogy az Európai Parlament által elfogadott migrációs rendelettervezettel rossz döntés született, ezt mutatja, hogy a tervezetek is csak 55 százalékos támogatottsággal mentek át, ebben Lengyelországgal vagyunk egy platformon, azaz nem támogatjuk a migrációt. – Úgy gondoljuk, hogy nekünk nem kell elszenvednünk Nyugat-Európa társadalmi feszültségeit. Elutasítjuk a kötelező elosztást, hogy pénzbüntetést fizessünk ezért, ez végrehajthatatlan, nem jelent érdemi segítséget, bármilyen európai döntéssel szemben meg kell védeni hazánkat – fejtegette Gulyás Gergely. 

Újabb részletek derültek ki az új otthonfelújítási támogatásról

Vitályos Eszter kormányszóvivő elmondta háború okozta nemzetközi energiaválság egyértelművé tette, hogy önellátási képességünket és energiaszuverenitásunkat meg kell erősítenünk. A külső kitettségek a belföldi termelés fokozása mellett a fogyasztás csökkentésével is csökkenthetők. Ezen a területen komoly eredményeket ért el a kormány. 

Kormányinfo
Vitályos Eszter, kormányszóvivő beszélt az új otthonfelújítási programról. Fotó: Polyák Attila

 

A családok legutóbb a CSOK részeként kaphattak támogatást, most pedig egy 108 milliárd forint keretösszegű új konstrukció fog megjelenni uniós forrásból. Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyújt majd segítséget a kormány. 

A hőszigeteléshez, nyílászárócseréhez, melegvízrendszer, fűtésrendszer, gázkazán korszerűsítéséhez lehet támogatást szerezni. 

Ennek a támogatására 2,5 millió forint igényelhető. A magasabb jövedelmű járásokban a támogatási összeg kevesebb lesz. Egyértelmű elvárás a konstrukcióval kapcsolatban, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell majd elérni. A beruházásokat három féle forrás finanszírozza majd. Önerő, kamatmentes hitel, és egy vissza nem térítendő támogatás része. A maximális hitellel és támogatással együtt kormány akár 6 millió forinttal járul hozzá a családi házak felújításához.

Az otthonfelújítási programról kiderült az is, az előkészítések még zajlanak arról, felülről nyitott keretű lesz-e a támogatási lehetőség, illetve, térségenként mekkora lehet a támogatás összege.

A hídpénzbotrány kapcsán a Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely elmondta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jelentései erősítik azt a gyanút, hogy komoly korrupciós visszaélések lengik körül a lánchídfelújítást. A KEHI ezt a jelentést a holnapi napon nyilvánosságra tervezi hozni. Az ügy szálai a baloldal által vezetett budapesti városházára vezetnek. 

Karácsony Gergely és Pikó András tüntetésével kapcsolatban azt mondta: felettébb gyengén teljesítő kerületi polgármester újraválasztási kampányának a része. 

Cikkünk frissül...

 

Borítókép: Gulyás Gergely a mai kormányinfón. Fotó: Polyák Attila

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.