Magyar Péterék hallgatnak az adatkezelési botrányról

Ahelyett, hogy lebukásuk után Magyar Péterék tisztáznák, kitől is vette át a Talpramagyarok.hu az ott olvasható adatkezelési tájékoztatót, a baloldal új csapata hallgatásba burkolózott. Mint ismert, Magyar maga mondta el, hogy máshonnan szerezték a honlapjukon található fontos dokumentumot, amelyben egyébként a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos körhöz köthető cégek is szerepeltek. A megoldás a jogsértés gyanúját veti fel.

2024. 04. 23. 6:50
Magyar Péter Forrás: Videa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egyre dagad a Magyar Péter-féle Talpramagyarok.hu adatkezelési botránya, a mozgalom elérhetetlenné vált lapunk számára. Az esetről eddig annyit tudni, hogy Magyarék lényegében valótlanságokat tartalmazó adatkezelési tájékoztatót töltöttek fel a mozgalom honlapjára. Ezt maga Magyar Péter árulta el néhány napja, amikor is lapunk kérdésére elmondta, hogy egy másik szervezettől egyszerűen átvettek egy kitöltött tájékoztatót. 

Szó szerint így fogalmazott: „Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni.” Magyar a történéseket firtató újabb kérdésre megjegyezte azt is: „Valakitől kaptuk. Én kértem, hogy ne kelljen egy újat írnunk, mert nem volt elég időnk, amikor el kellett indítanunk az egyesületet, a pártot.”

A Magyar Nemzet ezután arról érdeklődött írásban a Talpramagyarok.hu-nál, hogy pontosan honnan, mely szervezettől vagy szervezetektől, illetve milyen körülmények között vették át a más adataival kitöltött formulát, ám eddig semmilyen választ nem kaptunk.

Tisztességtelenül járhattak el

Magyar Péterék több szabálytalanságot is elkövethettek azzal, hogy valahonnan gyakorlatilag lenyúltak egy kész adatkezelési tájékoztatót. Amint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke lapunk kérdésére korábban rámutatott: a Talpramagyarok.hu adatkezeleője mindazokkal szemben nem járt el tisztességesen és jogszerűen, akik a honlapon esetleg hozzájárulásukat adták az adatkezeléshez, amennyiben a dokumentumban tényleg nem valós információk voltak megadva. 

Magyarék körül felbukkant a datadatos kör

A szabálytalanságra annak kapcsán derült fény, hogy a Magyar Nemzet a múlt héten feltárta: Magyar Péter mozgalma mögött felbukkant a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos kör. Dokumentumokkal igazolva számoltunk be arról, hogy a honlap adatkezelési tájékoztatójában olvasható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org neve. Előbbi egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, ügyvezetője Bajnai kormányának volt titokminisztere, a DatAdat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám. Az Estratos a DatAdat-cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet nemes egyszerűséggel átneveztek. A Lundadonate.org, röviden Lunda pedig egy adománygyűjtő platform. Ezt a DatAdat fejlesztette, angol nyelvű oldalán pedig anyacégként korábban a DatAdat, ma az Estratos szerepel.

Eltüntették a nyomokat

Miután erről hírt adtunk, előbb mindkét érintett fél – Magyar Péter és a datadatos kör – tagadta, hogy kapcsolatban állnának. Néhány órával később azonban a két cég, az Estratos és a Lunda neve eltűnt a Talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójából. A törlés önmagában sokatmondó.

Magyar Péter egy nappal később állt elő a fentebb említett magyarázattal, vagyis hogy máshonnan vették át az adatkezelési tájékoztatót.

A történésekből annyi mindenképp kikövetkeztethető, hogy Magyarék valamilyen kapcsolatban állnak egy vagy több olyan szervezettel, amely a datadatos körrel működik együtt.

Náluk landoltak a guruló dollárok

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdatról azt érdemes tudni, hogy a baloldali kampányok visszatérő szereplője volt az elmúlt években. Első nagyobb dobásuk a Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán található chatbot kifejlesztése volt. A 2019-es önkormányzati választások óta pedig egyre fontosabb szerep hárul rájuk. A 2022-es országgyűlési voksolás előtt az egyesült baloldal digitális kampányáért voltak felelősek.

A DatAdat-cégcsoport volt a legnagyobb haszonélvezője a guruló dollároknak, közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be és lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le.

Szuverenitási kérdés

A datadatos kör Magyar Péter mozgalma körüli felbukkanását követően vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal, mégpedig a külföldi finanszírozási kísérlet gyanúját felvető információk miatt. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.