Szentendre balliberális polgármestere megtiltotta egy keresztény jelkép használatát

Szentendrén március 1-jén bontott zászlót a Szentendre Összeköt Mozgalom, amely Petricskó Zoltánt indítja polgármesterjelöltként a Pest vármegyei városban a 2024-es önkormányzati választáson. Azonban a város ellenzéki vezetője sem a Szentendre név használatához, sem Isten bárányának ábrázolásához nem járult hozzá.

Forrás: Mandiner2024. 04. 19. 21:41
Fülöp Zsolt, Szentendre balliberális polgármestere a sorosista Transparency International Magyarország konferenciáján (Fotó: MTI/Mohai Balázs)
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mandiner információi szerint Fülöp Zsolt, Szentendre balliberális polgármestere levélben tájékoztatta az egyik helyi, országos pártpolitikán átívelő mozgalom vezetését, hogy nem járul hozzá a Szentendre név használatához, amíg a mozgalom le nem cseréli a címerében látható Agnus Dei, azaz „Isten báránya” ábrázolást, amely egyben a város címerállata is.

FÜLÖP Zsolt
Fülöp Zsolt, Szentendre balliberális polgármestere (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az ellentmondásos indoklás szerint a logó hasonlít a városban álló egyik köztéri szoborra, amely azonban szintén az Agnus Dei-t ábrázolja.

A Szentendre Összeköt Mozgalom az elmúlt években alakult, majd 2023 év végén nyerte el végleges formáját. Tagjai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a városban élő, városért tenni akaró és elkötelezett lokálpatriótákat tömörítsék. Mind a helyi baloldal, mind a helyi jobboldal egyaránt elfogadta az értékrendjét, amely szerint nem a nézetkülönbségek számítanak, hanem az, ami Szentendrén összeköti őket.

A mozgalom zászlóbontásán civil szervezetek, politikai pártok, hagyományőrző egyesületek és sok száz érdeklődő vett részt. 

A Mandiner informátora szerint bizonyára ez nem tetszhetett a várost jelenleg irányító, baloldali polgármesternek, hiszen az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint

Fülöp Zsolt a kormánnyal való állandó vitán és pártpolitizáláson kívül semmilyen érdemi előrelépést nem hozott Szentendrének.

Éppen ezért az Összeköt Mozgalom be is jelentette, hogy megméretteti magát a júniusi önkormányzati választáson, ehhez pedig annak rendje és módja szerint megkérte a névhasználati engedélyt a város első emberétől, aki azonban ezt sejthetően politikai hatalomféltésből megtagadta. Arra azonban senki nem számított, hogy

indoklásában egy ősi keresztény jelkép használatát tiltja meg.

 

A történelem sötét korszakát idézi

Az „Isten báránya” mind a katolikus, mind pedig a református egyház egyik leggyakrabban használt vallási szimbóluma, melynek jelentése a béke, a megértés, a szelídség. Megjelenik számos felekezet, jótékonysági szervezet, sőt, város, település címerében is szerte a világon.

A vallási jelkép betiltása azért is különösen érthetetlen, hiszen Fülöp – volt presbiter – maga is tagja a szentendrei református egyházközségnek, amelynek címerében éppen ugyanez a bárány látható. További érdekesség, hogy az általa alapított Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület 2010-ben ugyanígy kérte az akkori jobboldali városvezetéstől a Szentendre névhasználatot, amelyet 15 napon belül meg is kapott

– idézte fel a Mandiner forrása.

A szentendrei lakosság és a felekezeti közösségek több tagja is felháborodott a döntésen, és nyomatékosan kijelentették, hogy

egy keresztény jelkép betiltása a történelem sötét korszakait idéző cselekedet, amely nem méltó Szentendréhez.

Fülöp Zsolt ennek ellenére várhatóan a DK és a Momentum támogatásával ismét indul a városvezetői tisztségért.

 

A balliberális polgármester még ebből is politikát akar csinálni

A történtek kapcsán a Mandiner megkereste Balázsfalvi Balázst, az egyesület elnökét. Balázsfalvi elmondta, hogy a Szentendre Összeköt Mozgalom néhány hónapja indult, hivatalosan 2024. március 1-jén bontott zászlót. – Petricskó Zoltán, aki a polgármesterjelöltünk, engem kért fel, hogy legyek az Összeköt Egyesület elnöke. Ennek örömmel tettem eleget, és írtam egy levelet Fülöp Zsolt polgármester úrnak, amelyben kérelmeztem, hogy a Szentendre nevet is felvehessük. Erre polgármester úrtól azt a választ kaptam, hogy nem tud ehhez hozzájárulni, mert a szervezetünk logójában olyan elemek szerepelnek, amelyek Szentendre város címerében is láthatók – mondta az elnök.

Balázsfalvi Balázs ekkor visszaírt a város első emberének, hogy a logójukban egy Agnus Dei, Isten báránya ábrázolás látható, amely egy több évszázados múltra visszatekintő keresztény jelkép. – A zászlótartó bárány pedig magát Krisztust szimbolizálja. De nem feltétlenül a címer illette a választásunkat – ismertette az egyesület vezetője.

Erre az a válasz érkezett Fülöptől, hogy „akkor viszont úgy látják, hogy ez a bárány egy az egyben beazonosítható egy Szentendrén található szoborral. Az önkormányzat megkereste az alkotót, és mivel az Összeköt nem kért engedélyt a művésztől, hogy használhassa ezt az ábrázolást, és erre hivatkozva a szervezet névhasználati kérelmét sem tudja elfogadni.” Pár napja pedig a történtekről Szentendre honlapján is írtak, és

már előre el kezdték szítani a formáció ellen a lakosokat egy elég összetett cikkben

 – idézte fel Balázsfalvi. 

– Személy szerint ez két dolog miatt szomorít el. Az, hogy keresztény emberként magyaráznom kell mindezt, úgy, hogy jómagam egy gyülekezetbe járok a polgármester úrral. De az még inkább felfoghatatlan, hogy mindennek hírértéke van, és Fülöp Zsolt politikát akar csinálni még ebből is – húzta alá a szervezet elnöke.

Borítókép: Fülöp Zsolt szentendrei polgármester (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.