Nem hagyja abba a rémhírterjesztést a baloldal

A koronavírus-járvány másfél éve alatt a baloldal folyamatosan támadta a kormányt és az egészségügyi intézményeket. Mindezt álhírekkel, kamuvideókkal, légből kapott adatokkal, meghamisított statisztikákkal igyekeznek alátámasztani. A menetrendszerűen érkező cáfolatok, a lebukások ellenére most egy újabb álhírt közölt Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, aki egy thaiföldi kórházban készült fotóval próbálta azt a látszatot kelteni, mintha lepusztult lenne a magyar egészségügy. A Mediaworks Hírcentrumának összeállítása.

Mediaworks Hírcentrum
2021. 08. 24. 18:39
UJHELYI Istvn
Budapest, 2019. mjus 15. Ujhelyi Istvn, az MSZP-Prbeszd eurpai parlamenti kpviseljelltje a Karcsony Gergellyel, az MSZP s Prbeszd fpolgrmester-jelltjvel s Jvor Benedekkel, az MSZP-Prbeszd eurpai parlamenti kpviseljelltjvel az Ezrek lett veszlyezteti a kormny vente - egyre rosszabb a leveg Budapesten cmmel tartott sajttjkoztatn az Orszggyls Irodahza eltt 2019. mjus 15-n. MTI/Mnus Mrton Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal régóta él az álhírgyártás eszközével, amelyet többek között arra használ fel, hogy minél rosszabb színben tüntesse fel a magyar egészségügyet. Legutóbb Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán igyekezett riogatni az embereket azzal, hogy szerinte a „kormánypropaganda állításával ellentétben általános ellátási bajok vannak az egészségügyben”. A hatás fokozásáért erős képpel illusztrálta a bejegyzést, csakhogy az ütött-kopott állapotú kórtermet ábrázoló fotó – mint kiderült – nem Magyarországon készült, hanem egy thaiföldi kórházban.

 

Álmentős kamuvideó

A hasonló álhírek, hamisítások egész sorával állt elő az elmúlt másfél évben a baloldal. A legismertebb talán Korózs Lajos MSZP-s politikus kamuvideója volt, amit 2020-ban forgatott. A videóban egy Németh Athina nevű szélhámost mentőápolónak neveztek, pedig többek között olyan, első hallásra is nyilvánvaló valótlanságokat állított, hogy a kórházakból hazaküldött betegek közül volt, akit nyitott hasfallal tettek utcára. 

A később a saját lánya által is beteges hazudozónak nevezett álmentő azt is állította – természetesen valótlanul – Korózs videójában, hogy akiket ő ápolt, azok közül tízből kilencen rövid időn belül meghaltak. Az ügy érdekessége még, hogy Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság egykori újságírója, Ujhelyi István asszisztense készítette a Korózs-videót. Szalay elismerte a videó készítését, majd főnöke egy közleményben azzal védekezett, hogy az asszisztens mindössze technikai segítséget nyújtott a szabadidejében, a riport előkészítésében és tartalmában semmilyen szerepe nem volt.

 

Hamis statisztika

Szintén Korózs Lajos nevéhez fűződik egy hamisított statisztikai adatsor megosztása a közösségi oldalán. A grafikonnal azt akarta bizonyítani, hogy Magyarországon a Covid–19 a vezető halálokok között van. A Facebook-bejegyzés alá egy baloldali politikai elemző írt kommentet, amelyben rávilágított arra, hogy önkényesen, módszertani hibákkal rakták össze az adatsort, amely nem tükrözi a valóságot. Ráadásul 2016-os adatokat közölt, amikor még nem is volt koronavírus. Ceglédi Zoltán ezért javasolta is Korózsnak, hogy törölje a megosztást. Miután a Mandiner.hu erről cikket közölt, a szocialista politikus eltüntette a bejegyzést.

 

Szabó Tímea hírhamisítása

„Ez is csak azt erősíti, hogy a Fidesz–KDNP képviselői titokban megkapták az oltásokat, mindenki más – idősek, betegek – meg várjanak csak” – írta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke tavasszal egy olyan cikkre hivatkozva, ami semmi hasonló információt nem tartalmazott. Sőt úgy kezdődik, hogy az MSZP a legátoltottabb párt, vagyis ők szerezték meg maguknak leghamarabb az oltásokat – miközben ellene kampányoltak. A legízléstelenebb az volt, hogy Szabó Tímea ezt akkor közölte, amikor Bányai Gábor fideszes képviselő lélegeztetőgépre kapcsolva feküdt koronavírussal a kórházban. Miután felhívták a figyelmét a hazugságra, akkor sem törölte a posztot, és természetesen a Facebook „tényellenőrzői” sem tartották szükségesnek ezt. 

 

Álhír az orosz vakcináról

Hadházy Ákos független képviselő rengeteg álhírt gyártott az utóbbi időben is. A politikus februárban azt hazudta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem vizsgálta meg a Szputnyik V vakcinát, és ezzel komoly veszélyt okozhat. 

Hadházy a közösségi oldalán konkrétan úgy fogalmazott: „A magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el.” Később úgy finomította a bejegyzést, hogy szerinte az OGYÉI igazgatója törvénytelenül tagadta meg tőle a betekintést néhány iratba, a megküldött dokumentumokat pedig úgy értelmezte, hogy azokból szerinte látható: az OGYÉI nem végezte el a szükséges vizsgálatokat. Az intézet cáfolta a képviselő állítását, és hangsúlyozta, hogy az „ilyen felelőtlen álhírek veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét”.

 

Hazug videó a halottasházról

A képviselő januárban tette közzé azt a videót, amelyet egy ismeretlen a szentendrei halottasházban koporsókban fekvő halottakról készített. Hadházy azt állította, hogy ha a koporsókra rátennék a fedelet, akkor a plafonig érnének a halottak. A videó készítője szerint ezek az emberek az otthonukban haltak meg vírusfertőzés miatt. Az első gond a vádakkal az volt, hogy a temető és halottasház a baloldal által támogatott szentendrei polgármester, Fülöp Zsolt irányítása alá tartozik, nem pedig a kormányhoz.  A polgármester és az illetékes kormányhivatal vizsgálatot indított, és előbbi még aznap cáfolta Hadházy Ákost, közölve, hogy nem Covid-fertőzésben meghaltak holttesteit mutatta a videó, és a felvételeken látszó zsúfoltságot sem tapasztalták a helyszínen.

Hadházy a mentőszolgálat működésével kapcsolatban is rémhírt terjesztett, azt állította, hogy egyetlen nap alatt nem 4400, hanem több mint 5900 esetet kellett a mentőknek ellátniuk, ezért a rendszer gyakorlatilag összeomlott. A mentőszolgálat azonnal cáfolta Hadházy hazugságait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.