Több melegrekord is megdőlt, egy napra beköszöntött a nyár

A minimum-hőmérséklet is enyhe volt.

2024. 04. 01. 12:18
Forrás: Forrás: pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június elejét idéző hőmérsékletre ébredhettünk hétfő hajnalban, amikor

a  mért minimum-hőmérsékletek országos átlaga 13,3 fok volt, ami gyakorlatilag nyár eleji átlagértéknek felel meg. 

A HungaroMet közösségi oldalán azt írta, egészen elképesztő minimum-hőmérsékletek születtek április első óráiban, Jászszentlászlón nem volt hűvösebb 17,4 Celsius-foknál, és a leghidegebb zugban, Zabarban is több fokkal enyhébb volt a reggel az ilyenkor szokásosnál. A bejegyzéshez készített térkép szerint ott 7,3 fokot mértek hétfő hajnalban.

Több helyen is melegrekord született (Forrás: Hungaromet)


A közzétett infografika szerint 

1991–2020 között április 1-jén a napi átlagos minimum-hőmérséklet 2,89 Celsius-fok körül alakult.

Közölték, március 31-én, húsvét vasárnapján is rendkívüli meleg jellemezte időjárásunkat, a nyárias napon három új melegrekord is született.

Mint fogalmaztak,

 a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Napkoron a leghűvösebb órákban is csak 16,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó, országos hajnali melegrekord. A korábbi rekord 15,0 fok volt, amelyet 1926-ban mértek Kaposváron.


A fővárosban is megdőlt a hajnali melegrekord: Zugligeten nem süllyedt 14,5 fok alá a hőmérséklet. Az új rekord csaknem két Celsius-fokkal magasabb, mint a Budapest Országút állomáson 1926-ban feljegyzett 12,6 fokos eddigi rekord. Emellett a fővárosban megdőlt a napi maximum-hőmérséklet rekordja is vasárnap: Pestszentlőrincen 25,1 fokot mértek, ez 1 tized fokkal volt magasabb, mint a Ferihegyen 1989-ben regisztrált 25,0 fokos rekord.

Az előrejelzések szerint viszont csak egyetlen napig tart az előrehozott nyár, este már egy hidegfront éri el az ország nyugati felét, ami újból lehűlést hozhat. 

Borítókép: Pexels


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.