Állásbörze országszerte leendő pedagógusoknak

Szeged után Debrecen, majd Budapest lesz a rendezvény színhelye.

2024. 05. 14. 11:07
Karnok Csaba
A negyvenöt éves a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola. Fotó: Karnok Csaba/ Délmagyarország Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leendő pedagógusoknak indult álláslehetőségeket bemutató országos rendezvénysorozat. Az Akik arra születtek elnevezésű program kilenc, tanárképzést folytató felsőoktatási intézmény részvételével valósult meg – mondta a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára. Balatoni Katalin a közmédiában arról beszélt,

 az első ilyen rendezvény Szegeden volt a múlt héten, a sorozat a jövő szerdán Debrecenben, az azt követő héten pedig Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatódik, és ősszel további nyolc helyszínen várják a hallgatókat az állami, magán, egyházi és önkormányzati fenntartókkal.


– A cél, hogy összekössük a leendő munkavállalókat az oktatási intézmények fenntartóival, másrészt megerősítsük őket abban, hogy számítunk rájuk, a tudásukra, a felelősségtudatukra, hivatástudatukra – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki szerint ha a munkáltató kifejezi a támogatását, a hallgatók pedig megismerik, milyen intézmények közül választhatnak, sőt lehetőségük is lesz meglátogatni az adott intézményeket, könnyebb elköteleződniük.

A pályakezdő pedagógusokkal kapcsolatban Balatoni Katalin kiemelte, lelkesen mennek be az intézményekbe, a fenntartóktól azt kérjük, adjanak lehetőséget, hogy a fiatalok szárnyakat bontogassanak, adjanak teret annak, amit megtanultak.
 

– Az utánpótlást tekintve Magyarország jó helyzetben van, bár a munkaerőhiány Európa-szerte jelentős problémát okoz, mindent megtesznek, hogy vonzóvá tegyék a pedagóguspályát, és megérje itt dolgozni. Ennek eredményei már rövidtávon is látszanak; idén rekordszámú fiatal – több mint tizenhétezer – döntött úgy, hogy ezt a pályát választja, az idei felvételi adatok szerint a második legnépszerűbb terület a pedagógusképzés

 – közölte.
Kiemelte, hivatástudatot nem lehet vásárolni, ahhoz, hogy valaki pedagógus legyen, elhívatásra, motivációra van szükség, de nincs még egy pálya, ahol ennyi pozitív visszacsatolást lehet begyűjteni. – A kormány részéről megvan a megbecsülés, új pedagógus-életpályamodell van, illetve történelmi mértékű béremelés történt. Ugyanakkor, arra is szükség van, hogy a pedagógusok odahelyezzék magukat. Az jogszabályban nem elrendelhető, hogy a társadalom hogyan viszonyuljon a pedagógusokhoz, és az elmúlt években voltak, akik rengeteget ártottak ennek – fogalmazott.

A rendezvénysorozatról elmondta, 

szeretnék első munkahelyhez segíteni a fiatalokat, azzal, hogy már előre megismerjék az intézményeket, belelássanak a működésükbe.


Arról is beszélt, fel kell készíteni a hallgatókat arra, hogy a felgyorsult világ kihívásaira válaszolni tudjanak. – A jelen és a jövő pedagógusainak is meg kell tanítani, hogy folyamatosan képezzék magukat, akár évről évre szükséges újratervezni a módszereket, eszköztárakat – emelte ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.