Figyelem! – Több kerületben is külföldiek voksai dönthetnek

A baloldal korábban is igyekezett megszólítani az idegen állampolgárokat.

2024. 05. 13. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több pesti kerületben is itt élő külföldiek szavazatai dönthetik el az önkormányzati választások kimenetelét – hívta fel a figyelmet Szalai Piroska. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa közösségi oldalán úgy fogalmazott, 

Budapest 1,671 milliós lakosságából a népszámláláskor közel százezer külföldi volt. 

Nagyon sokan közülük nem értenek magyarul, diákok vagy itt dolgoznak nálunk pár éven át, vagy hosszabb időre jöttek – tette hozzá a munkaerőpiaci szakember, aki a Választás.hu adataira hivatkozva jelezte, Magyarországon több mint 170 ezer külföldi tud részt venni a választáson. – Közülük több mint 63 ezer a fővárosban szavazhat, ez körülbelül öt százaléka az összes választójoggal rendelkező honfitársunknak – emelte ki.

Megítélése szerint

rajtuk múlhat a választás eredménye, a VI. kerületben az összes választásra jogosult 20 százaléka, az V. kerületben 19, a VII. kerületben 15, a VIII. kerületben 11, a IX. kerületben pedig tíz százaléka külföldi. 

– Sok politológus szerint ők nem nagyon aktívak a választásokon. Szerintem pedig, ha megszólítják őket, akkor aktívak. 2019-ben én is kaptam olyan angol nyelvű szórólapot, amin kérték, hogy voksoljanak Karácsonyra. Az azonban tény, hogy a közvélemény-kutatók nem mérik őket, többnyire el sem érik, de ha felhívnak egyet-egyet közülük, az adatfelvevők általában nem tudnak más nyelven kérdezni, csak magyarul – fogalmazott Szalai Piroska.

A Budapesten élő külföldiekre a baloldal is úgy tekint, mint potenciális támogatókra. Emlékezetes, 

2019-ben a momentumos Berg Dániel a Facebookon igyekezett megszólítani az itt élő külföldieket. 

Hasonló, a külföldieket célzó szórólapot osztogattak a IX. kerületben is. 

A Ferencvárosban 2019-ben terjesztett kampánykiadvánnyal a kerületben élő, lakcímkártyával rendelkező uniós polgárok, valamint a letelepedési engedéllyel bíró bevándorlók és menekültek figyelmét igyekeztek felhívni, hogy az október 13-i önkormányzati választáson voksaikkal a „demokrácia helyreállítása érdekében” az ellenzék jelöltjeit támogassák.

A baloldal a külföldiekre is számított 2019-ben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.