Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Hatalmas károkat okozott a vihar + videó

A tegnap délután érkezett vihar számos kárt és balesetet okozott hazánkban. Nem unatkoztak a tűzoltók: több helyen fákat, háztetőket, villanyvezetékeket rongált meg a viharos időjárás.

2024. 05. 22. 21:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden összesen 514 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba, amelyből számos esetben az országon átvonuló vihar miatt riasztották a tűzoltókat – közölte honlapján a szervezet.

A beszámolójuk szerint egyedül csak Fejér vármegyében negyven helyszínre riasztották a tűzoltókat az esti vihar miatt, személyi sérülés egyik esetnél sem történt. Többségében útra dőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét, akik az önkéntes tűzoltó egyesületekkel együttműködve számolták fel a károkat. Az erős szél megbontotta több lakóház és épület tetőjét, de több fa is kidőlt.

Csókakő közelében egy hat méter magas fa zárta el a vasúti sínpályát,

a fát a móri önkormányzati és a bodajki önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel feldarabolták és félrerakodták, a Komárom és Székesfehérvár között közlekedő vonat ezután folytathatta útját.

Veszprém vármegyébe tegnap este hat óra körül érkezett a károkozó vihar. Huszonhat kidőlt fáról és öt épületkárról tettek bejelentést, egy helyen a felgyűlt vizet kellett szivattyúzni. Monostorapáti térségéből érkezett a legtöbb bejelentés, ahol tetőket bontott meg az erős szél, fák dőltek udvarokra, útra, villanyvezetékre.

A kedd délutáni viharos időjárás Baranya vármegyében is adott munkát a tűzoltóknak. Délután öt és este fél kilenc között összesen harmincnégy alkalommal riasztották a vármegye tűzoltóegységeit kidőlt fák, leszakadt faágak miatt. A hivatásos és önkéntes egységek az esetek jelentős részénél motoros láncfűrésszel oldották meg a helyzetet, néhány esetben a lakók az egységek kiérkezése előtt elhárították a bajt.

A viharos szél és az esőzés kapcsán huszonkilenc káresemény során avatkoztak be Komárom-Esztergom vármegye tűzoltó egységei kedden este és éjszaka. Főként személyautókra, villanyvezetékre, úttestre dőlt fákat, vastag faágakat távolítottak el a hivatásos és önkéntes tűzoltók több településen is.

Egy tizenöt méter magas fát is kidöntött a vihar, amelybe végül egy személyautó szaladt bele a Kisbér és Bakonyszombathely közötti út 5-ös kilométerszelvényénél kedd este.

A kedd este érkező vihar után harminchárom alkalommal kidőlt fák, letört faágak eltávolítása miatt kérték a somogyi tűzoltók segítségét. Tizenkilenc esetben a közúti közlekedést akadályozó fákat fűrészeltek össze az egységek.

Két épületről és három helyszínen a villanyvezetékről távolították el a vihar tépázta fákat, négy esetben a vasúti síneket kellett megtisztítani a vonatok előtt, egy gépkocsit temetett maga alá egy kidőlt fa, négy esetben pedig a magasban lógó faágat kellett levágniuk a tűzoltóknak, megelőzve egy esetleges balesetet.

Győr-Moson-Sopron vármegyében tizenkét alkalommal kellett beavatkozniuk a hivatásos tűzoltóknak, főként Győrben és környező településeken. Tizenegyszer riasztották az egységeket kidőlt fák miatt, egy esetben pedig villanyvezeték-szakadáshoz. Győrben

összesen hét platánfa dőlt ki, amelyek négy autót megrongáltak.

Egy közintézményben keletkezett kár Győrben, az Építő- és Faipari Szakképző Iskola homlokzatának dőlt négy fa, amelyek megrongáltak egy ablakot, a homlokzatot, valamint az ereszcsatornát.

Felpéc településen pedig két órán keresztül volt áramkimaradás, amely százötvennyolc fogyasztási helyet érintett.

A Zala vármegyén is átvonuló viharos időjárás miatt tizenkét helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra kedden. A tűzoltóknak kivétel nélkül kidőlt fák eltávolítása adott feladatot, a legtöbbször a zalaegerszegi hivatásos egységeket riasztották. A viharos erejű szél Pest vármegyét is elérte kedden, a késő délutáni órákban. Az erős szél kidőlt fákat és letört ágakat hagyott maga mögött.

Összesen tíz esetnél kellett a hivatásos és az önkéntes tűzoltóknak beavatkozniuk, fákat, ágakat távolítottak el. Üllőn, Pátyon és Dabason rövid ideig áramkimaradás is volt.

Hat alkalommal kellett a tűzoltóknak az erős szél és az esti vihar okozta károk miatt beavatkozniuk Csongrád-Csanád vármegye területén. Mindenhol lehasadt ágak és a kidőlt fák jelentettek veszélyt a közlekedőkre. Négyszer riasztották viharkár miatt a Vas vármegyei tűzoltókat tegnap.

Rábahídvégen egy három méter magas kőris tört ketté, a lombkorona és az ágak az úttesten hevertek, Szentgotthárdon egy fűz öles ágai estek az alatta parkoló autóra, Veleméren egy terebélyes almafa hasadt ketté, míg Vaskeresztesen egy nagy fa borult az útra. A tűzoltók a kárhelyszíneken a növények feldarabolásához motoros láncfűrészt használtak, majd kézi erővel eltávolították az akadályt a közútról. Egyik eset során sem sérült meg senki.

Gyökerestül kifordult és a kerékpárútra hajlott egy nagy fa Egerben, míg egy másiknak egy háromméteres ág szakadt le a törzséről.

Vezetéket szakított egy lehasadt faág tegnap este Orosházán, a Szentesi úton. A helyi hivatásos tűzoltók egy motoros láncfűrész segítségével a faágat eltávolították, majd a leszakadt telekommunikációs kábelt az útról eltávolították.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.