Nagy Márton: A mesterséges intelligencia megkerülhetetlen, ez pedig hazánknak kedvez

A tárcavezető rámutatott, a magyar digitális infrastruktúra fejlettsége kedvező alapokat biztosít a digitális átalakuláshoz.

Forrás: MTI2024. 05. 07. 13:49
NAGY Márton
Martonvásár, 2024. május 6. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a 4iG Space and Technology ûripari holdingvállalat gyártással foglalkozó portfólió vállalata, a Remred Zrt. martonvásári ûrtechnológiai gyártóközpontjának alapkõletételi ünnepségén 2024. május 6-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mesterséges intelligencia (MI) megkerülhetetlen, egyre fontosabb szerepe lesz, ugyanakkor a globális gazdaságban mindenki a saját technológiáját védi, a kereskedelmi háborúk pedig akadályozzák a technológiai fejlődést – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A Koalíciók napja 2024 rendezvényen a miniszter kijelentette: a MI egyre inkább az Egyesült Állomok és Kína közötti konfliktus központi eleme, az EU közben fokozatosan leszakad, a digitalizációban és a MI-fejlesztésekben Európa lemarad Kínától és az Egyesült Államoktól. A következő években a mesterséges intelligencia lehet a gazdaság egyik fő hajtóereje. Magyarország a nemzeti érdeket szem előtt tartó, nyitott és pragmatikus hozzáállást tanúsít a globális kihívásokkal kapcsolatban – mondta.

A tárcavezető rámutatott, a magyar digitális infrastruktúra fejlettsége kedvező alapokat biztosít a digitális átalakuláshoz. A magyarországi digitalizációs előrehaladás számos kihívással néz szembe, a technológiai infrastruktúra, a digitális készségek területén, vagy a vállalkozások digitalizációjában. A digitalizáció támogatja a munkatermelékenység konvergenciáját az unió átlaga felé – mondta a Nagy Márton. 

A magyar vállalkozások szerint is jelentősen emelkedni fog az MI fontossága.

 

Nemzetgazdasági Minisztérium készül a jövő kihívásaira

Elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium kialakítja a megfelelő szabályozási környezetet, a kormány együttműködik a legnagyobb távközlési szolgáltatókkal a digitalizáció fejlesztése érdekében. A modern ipari technológiák elterjedését a kormány az élelmiszeriparban is segíti, ahogy a járműipar, egyészségipar, alapanyagipar ágazatokban is. Nagy Márton a tervek között említette, a kormány 2030-ra szeretné megduplázni a hazai IKT-szektor hozzájárulását a GDP-hez, és elérni, hogy a vállalati beruházások ötven százalékát az ipar 4.0 megoldások tegyék ki.

(Fotó: Pexels)

Kitért arra, hogy a hazai techcégeknek kitörési pont lehet az űripari beszállítói láncba történő bekapcsolódás, a globális űripar értéke a becslések szerint 2035-re 630 milliárd dollárról 1800 milliárd dollárra emelkedhet, Európa-szerte csaknem 230 ezer munkahelyet biztosít. 

Magyarország 2015 óta tagja az Európai Űrügynökségnek (ESA), az ország első űrstratégiáját 2021-ben fogadták el.

Nagy Márton lmondta, hogy hamarosan elkészül a világ első átfogó MI-szabályozása (AI Act), amely hozzájárul a fogyasztók fokozottabb védelméhez, és azonos feltételeket teremt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a szabályozás bonyolult, és bürokratikus akadályt képezhet az innováció kiteljesedésében. A magyar uniós elnökség alatt pedig elkezdődik a felkészülés az AI Act végrehajtására –  fűzte hozzá.

Borítókép: Nagy Márton (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.