Kiadták a riasztást az időjósok, mutatjuk mire kell figyelni

Helyenként kialakulhatnak zivatarok, amelyekhez jelentős mennyiségű csapadék, viharos széllökés, illetve jégeső társulhat.

2024. 06. 06. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyrészt napos időre van kilátás a gomoly- és fátyolfelhők mellett, és elsősorban az északi harmadban, valamint az Alpokalján fordulhat elő zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos széllökések átmenetileg előfordulhatnak – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet.

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat/képernyőfotó

Ma déltől, estig nagyobb valószínűséggel az északi és nyugati megyékben alakulhatnak ki helyenként zivatarok, amelyekhez néhol felhőszakadás-szerű intenzitással lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 mm) csapadék, viharos (~60-75 km/h) széllökés, illetve jégeső (1-2 cm alatti átmérővel) társulhat. A késő esti, éjféli órák környékén északnyugaton, északon elsősorban a határhoz közeli részeken fordulhatnak elő zivatarok. 

A Hungaromet ezzel kapcsolatban riasztást is kiadott, ami két napig lesz érvényben. Ebben azt írják: Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Közeli zivatartevékenység esetén kerüljük az időjárásnak, villámlásnak jobban kitett kimagasló helyeket, keressünk fedett helyet. 

Kisebb területen számítani lehet nagy erejű, hirtelen szélrohamokra, melyek ágakat törnek le, akár fákat is kitörnek. 

A zivatarfelhők centrumában előforduló nagy méretű jég szintén károkat okozhat és balesetveszélyt is hordoz. A közutakon alkalmazkodjunk az egyes szakaszokon hirtelen megváltozó látási és útviszonyokra. Az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban zavarok lehetnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.