Vizsgálja az Átlátszót és a Transparencyt a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Az ellenzéki lap adós maradt a tavalyi pénzügyi beszámolójával.

2024. 06. 26. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért indított vizsgálatot a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó és a Transparency International Magyarország ellen, mert törvényi kötelezettségük vizsgálni az olyan szervezeteket, amelyek külföldről kapnak finanszírozást, közéleti tevékenységet végeznek és a politika befolyásolásával foglalkoznak – mondta a Magyar Nemzetnek Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke. Hozzátette:

egy közpénzből működő szervezet vizsgál egy közpénzből működő szervezetet.

Lánczi Tamás ezzel arra célzott, hogy külföldi közpénzekből működik ez a két szervezet.

Törvénysértő módon titkolózik pénzügyeiről a magát a transzparencia és átláthatóság élharcosaként feltüntető Átlátszó – mutatott rá közleményében a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA). Kijelentették: a számvitelről szóló törvény egyértelműen rögzíti, hogy a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozó, beleértve a kft. cégformában működő nonprofit gazdasági társaságot, így az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-t is, köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott éves beszámolót vagy egyszerűsített éves beszámolót letétbe helyezni.

A hatályos törvények alapján a kötelezettnek a letétbe helyezési és a közzétételi kötelezettségének eleget kell tennie a beszámoló elektronikus megküldésével a céginformációs szolgálat részére az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig, vagyis május 31-ig. A törvényi előírások célja a teljes körű nyilvánosság biztosítása a közérdek védelme érdekében. Ennek ellenére

a magát a transzparencia élharcosaként feltüntető, ezen értékeket pedig az állami szerveken és a konzervatív értékrendet képviselő civil szervezeteken visszatérően számon kérő Átlátszó a 2023-as pénzügyi beszámolójának közzétételére vonatkozó kötelezettségének mind a mai napig nem tett eleget.

A CÖF–CÖKA leszögezte: ma, azaz 2024. június 26-án az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. közel egy hónapos mulasztásban van. Ezért joggal tehető fel a kérdés, hogy valójában mi lehet az oka a törvényi előírások figyelmen kívül hagyásának és a titkolózásnak. Felmerül a gyanú, vajon a baloldali álcivil szervezet azért jár-e el szándékosan késlekedve, hogy ki ne derüljön: nem sokkal az idei választások előtt pontosan honnan és mennyi külföldi forráshoz jutott hozzá?

A civil szervezet úgy vélekedett, a helyzet tisztázása adott esetben hazánk szuverenitásának védelme szempontjából is komoly jelentőséggel bírhat, különös tekintettel arra, hogy az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. visszatérően jelentős külföldi pénzekből részesül az Átlátszó másik entitásán, az Átlátszónet Alapítványon keresztül. Az Átlátszónet Alapítvány 2023-as pénzügyi beszámolója szerint például az alapítvány a Soros Györgyhöz köthető, Nyílt Társadalom Alapítványoktól elnyert 240 ezer dollár támogatásból a tárgyévben 19 672 164 forinttal támogatta az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-t – hívta fel a figyelmet a CÖF–CÖKA.

Borítókép: A CÖF–CÖKA korábbi sajtótájékoztatója (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.