Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

„A Trianon utáni évszázad legfajsúlyosabb fejlesztési időszakát tudhatja maga mögött Sopron”

Nagy győzelmet hozott Farkas Cipriánnak és a soproni Fidesz–KDNP-nek a június 9-i önkormányzati választás annak ellenére, hogy nagyon nehéz cikluson vannak túl. Háború, Covid és szankciós infláció is nehezítette a terepet, de a régi-új városvezető töretlenül folytatta és folytatja a soproni családokért végzett munkáját. Mindebben számíthatnak a kormányra is, amely az utóbbi években 360 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg a településen és vonzáskörzetében. Farkas Ciprián polgármesterrel beszélgettünk.

2024. 07. 04. 13:01
FarkasCiprianMD-9
Forrás: Fotó: Máthé Daniella MD Kisalföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 9-i önkormányzati voksoláson ismét Sopron polgármesterévé választották Farkas Cipriánt, a Fidesz–KDNP politikusát, aki ezzel a második ciklusát kezdheti meg ősztől. A városvezető és csapata meggyőző fölénnyel nyert: Farkas a szavazatok több mint felét kapta, a pártszövetség pedig mind a 12 választókerületben magabiztos győzelmet aratott.

Nagy győzelem, kemény küzdelem

– A soproniak elismerték azt a küzdelmet, amelyet az elmúlt öt évben folytattunk – kommentálta Farkas Ciprián lapunknak a nagyarányú győzelmet. Mint azt kifejtette, az összes egyéni körzetet megnyerték, és ő személy szerint is ezerkétszáz szavazattal többet kapott, mint öt évvel ezelőtt.
Pedig mindez nem volt magától értetődő az elmúlt ciklust nézve, hiszen számos olyan problémával kellett szembenéznie Sopronnak, amelyről nem ők tehettek – mégis nekik kellett megoldaniuk. – A Covid-járvány, az orosz–ukrán konfliktus, a brüsszeli elhibázott szankciók, az energiaválság, a háborús infláció megnehezítették a mindennapi életet és a mi munkánkat is – emelte ki a polgármester.

Kérdésünkre elmondta: az ukrán menekültek segítése is további pluszterheket rótt a városra, ám akik tőlük kértek segítséget, azt befogadták, vagy igyekeztek támogatni. Az elszabaduló energiaárak miatt dönteniük kellett, hogy a megemelkedett költségeket adó formájában szedik be, vagy pedig takarékoskodjanak. – Mi úgy gondoltuk, hogy nem jogos a soproni emberekkel megfizettetni a háború árát – indokolta döntését Farkas Ciprián, kiemelve, hogy a soproniak megértették mindezt és így az önkormányzat ki tudott jönni a hullámvölgyből, mára pedig sokkal jobb helyzetben van a költségvetés. – Azt szoktuk mondani, hogy együtt nagy dolgokra vagyunk képesek, és minden nehézséget le tudtunk küzdeni – idézte fel a városvezető.

HonvedMajalisMD-7
Fotó: Fotó: Máthé Daniella MD Kisalföld 

– A gondok ellenére a város töretlenül fejlődött és a soproniak egy magas részvételi arány mellett az elmúlt öt évben beletett munkánkat ismerték el, ami nagy felelősség és igyekszünk a következő öt évben megszolgálni ezt a bizalmat – hangsúlyozta Farkas Ciprián.

Ha lehetne kérni a Jóistentől

Egy ilyen veszélyektől hemzsegő ciklus után különösen nehéz a jövőbe látni, mégis azt kértük a polgármestertől, hogy vázolja fel: mit vár a következő öt esztendőben. – Ha szabadna kérni a Jóistentől, akkor annyit kérnénk, járvány és háború ne legyen – mondta, hozzátéve, hogy a várost csak békeidőben lehet fejleszteni, ezért elsőrendű feladata lesz a kormánynak, hogy megőrizze hazánk békéjét és biztonságát.

– Szeretnénk folytatni azokat a fejlesztéseket, amelyeket megkezdtünk. Sopronban egy sarkalatos projekt – és ez a jövőre is igaz –, hogy az M85-ös gyorsforgalmi út megépítését be kell fejezni. Ez a munka most is zajlik, az alagútpár kialakítása folyamatban van és minden esély megvan arra, hogy az útszakasz év végéig eléri az osztrák–magyar határt – emelte ki a polgármester. Kifejtette: mindez azt fogja jelenteni, hogy kialakul egy körgyűrű Sopron körül, amivel a teherforgalmat ki lehet vezetni a belvárosból, ami jelentősen növelné az itt élők komfortját.

– Az elképzeléseinket összegezve: egy olyan várost építünk, ahol jó élni, jó családot alapítani és gyermeket nevelni. Minden, amit teszünk, az motiválja, hogy az itt élő családok számára még élhetőbbé váljon a város és annak környezete – hangsúlyozta Farkas Ciprián, hozzátéve, hogy ehhez tovább kell erősíteni a helyi gazdaságot, a turizmust és fejleszteni a közlekedési infrastruktúrát.

Sopron sokat köszönhet a kormánynak

Kérdésünkre, hogy milyen állami segítséget kapott a város az elmúlt ciklusban, Farkas Ciprián elmondta: „nem túlzás azt állítani, hogy a Trianon utáni évszázad legfajsúlyosabb fejlesztési időszakát tudhatja maga mögött Sopron az utóbbi öt évben.”

– 360 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett a városba és annak környékére, ez a szám magában foglalja az M85-ös gyorsforgalmi út megépítésének az árát is – mondta. A polgármester szerint a legsötétebb órákban is számíthattak a kormányra. Miközben iszonyú költséget jelentett a közszolgáltatások finanszírozása, a kabinetre számíthattak például az uszodaüzemeltetés tekintetében.

– A magyar kormány támogatására Sopron mindenkor számíthatott, értik a problémáinkat és látják a soproniak igényeit. Nagyon komoly támogatásokat kaptunk ciklusokra visszamenőleg: a Modern Városok Program első szerződését itt írta alá Orbán Viktor az elődömmel, Fodor Tamás polgármesterrel még 2015 márciusában – hangsúlyozta Farkas Ciprián.

A Fertő tó fejlesztése kapcsán is kérdéssel fordultunk a városvezetőhöz, aki hangsúlyozta, hogy a Fertő-part állami terület, így az ottani projektek az állam kompetenciájába tartoznak. – Az alapgondolat az volt, hogy a soproni és a magyar emberek a saját Fertő-partszakaszukon is igénybe vehessék azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az osztrák állampolgárok a saját hazájukban évtizedek óta megtehetnek – szögezte le a polgármester. A projekt az állami döntés alapján halasztást szenvedett, de a Fertő-part fejlesztése folytatódni fog – zárta a beszélgetést Farkas Ciprián.

Borítókép:  Farkas Ciprián (Fotó: Máthé Daniella MD - Kisalföld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.