Fővárosi Fidesz: Megmagyarázhatatlan, hogy Karácsonyék tízmilliókért vásároltak selejtes tölgyfákat

Már többször bebizonyosodott, hogy Karácsony Gergely és a szövetségesei csak a szavak szintjén zöldek, de semmi közük az igazi környezettudatos politikához – jelentette ki lapunknak Szilágyi Demeter, a BKK igazgatóságának Fidesz-KDNP-s delegáltja annak kapcsán, hogy a fővárosi vezetés selejtes, hibás tölgyfákért fizethetett több tízmillió forintot. A fővárosi Fidesz már két éve jelezte Karácsonynak az id. Antall József rakpartra 2021 végén ültetett fák kritikus állapotát, amit immár egy szakvélemény is rögzít.

2024. 07. 30. 8:00
Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt talán még meg lehetne magyarázni valahogy, hogy Karácsony Gergelyék miért Hollandiából, méreg drágán vásárolták az id. Antall József rakpart mentén elültetett tölgyfákat. Csakhogy – mint kiderült –, jelentős részben selejtes fákért fizettek ki több tízmillió forintot. Vajon milyen fővárosi szakemberek azok, akik átvették ezt a szállítmányt? Ráadásul az ültetést követő egy-két éven belül a tölgyek állapota tovább romlott és kritikussá vált – jelentette ki lapunknak Szilágyi Demeter, a BKK igazgatóságának Fidesz-KDNP-s delegáltja, arra reagálva, hogy a minapi beszámolónk szerint az ültetést lebonyolító Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) által megendelt szakértői vélemény is a fák siralmas állapotát rögzítette.

A józsefvárosi önkormányzati képviselő felidézte: a fővárosi Fidesz két évvel ezelőtt már jelezte a főpolgármesternek, hogy a rakpartra ültetett fák közül többel komolyabb gond van.

– Karácsony érdektelensége abból a szempontból azonban nem meglepő, hogy egyebek mellett olyan problémákra sem reagált, mint a folyamatos közlekedési dugók, a főváros csődközeli helyzete, vagy az elhanyagolt közterületek állapota. Már többször bebizonyosodott, hogy Karácsony Gergely és a szövetségesei csak a szavak szintjén rendkívül zöldek, de semmi közük az igazi környezettudatos politikához. Ahogyan azt is számos példa támasztja alá, hogy a budapestiek pénzével felelőtlenül gazdálkodnak – fejtette ki a kormánypárti politikus.

Az említett, lapunk birtokába került szakvélemény megállapításait ismertettük részletesen. A Soproni Egyetem által a tavaly év végén elkészített dokumentum szerint az id. Antall József rakpartra ültetett 34 kocsányos tölgy mindegyike sérült, különbség csak a tünetek arányaiban és előrehaladottságában van a fák között. A legjellemzőbb tünetek között említették a sebeket, a repedéseket, az elszíneződéseket, valamint az elhaló ágakat, de számos kórokozó is emészti a tölgyeket.

A szakvélemény ugyancsak megállapítja: nem garantálható, hogy a fák növekedése az elvárt mértéknek meg fog felelni, sőt inkább új sebek keletkezése és az egyedek lassú leromlása várható. Mint írták, a fasor folyamatos megfigyelést igényel, teljes gyógyulás azonban a ma rendelkezésre álló növényvédő szerek használata mellett sem várható. Több fát egyenesen balesetveszélyesnek találtak és azok a csréjét is megfontolandónak nevezték.

Egy kiemelt fapéldány laborvizsgálata során azt állapították meg, hogy az említett tipikus sérülések jelentős része akár már 6-7 éve történt, tehát eleve nem teljes értékű állapotban szállíottak le a vizsgált egyedet, és ez felmerül a többi fa esetében is. Ez pedig az egész projekt kapcsán felvet kérdéseket, hiszen információink szerint a tölgyeket egymillió forintnál jóval drágább darabáron szerezték be Hollandiából, a szállítmány összköltsége pedig akár az 50 millió forintot is elérhette.

Pikáns adalék, hogy Bardóczi Sándor főkertész még néhány hónapja is azt bizonygatta, hogy a tölgyekkel minden rendben van. A szakvélemény által feltárt problémák és a főváros azokat szőnyeg alá söprő kommunikációja kapcsán kérdéseket küldtünk a BKM-nek, valamint Bardóczi Sándornak, ám válasz egyelőre egyik helyről sem érkezett. 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.