Hidegfront érkezik, de a pokoli hőségen nem sokat változtat + videó

Viharos szél, jégeső, felhőszakadás és néhol heves zivatar is várható.

2024. 07. 16. 20:16
figyelmeztető előrejelzés, riasztás, időjárás, hőség, kánikula, eső, zápor, zivatar
Fotó: Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap hátralévő részében erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett záporokra, zivatarokra több helyen és több hullámban számíthatunk – közölte a HungaroMet

Reggelig nagyobb számban a Duna vonalának tágabb környezetében, a Duna–Tisza közén, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében fordulhat elő csapadék, szerdán a déli óráktól már az Alföld többi részén is kialakulhatnak záporok, zivatarok. 

figyelmeztető előrejelzés, riasztás, időjárás, hőség, kánikula, eső, zápor, zivatar
Forrás: HungaroMet

Elsőfokú, sárga riasztást adtak ki felhőszakadás miatt az ország kétharmadára, ugyanis az intenzívebb cellákat viharos szél, jégeső, illetve felhőszakadás is kísérheti, néhol heves zivatar sem zárható ki. A lengedező déli, délkeleti szél egyre nagyobb területen északira fordul, főként a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, néhol meg is erősödhet.

figyelmeztető előrejelzés, riasztás, időjárás, hőség, kánikula, eső, zápor, zivatar
 

Szerdán a legalacsonyabb nappali hőmérséklet 18 és 25 Celsius-fok között, a legmagasabb pedig nagyrészt 30 és 37 Celsius-fok között várható, de az Alföld délkeleti felében továbbra is előfordulhatnak ennél pár fokkal magasabb értékek.

 

Hőségriasztás meghosszabbítva

Korábban HungaroMet felhívta a figyelmet, hogy egyre megterhelőbb a szervezet számára a napok óta tartó és egyre inkább fokozódó hőség. Az emberek ilyenkor egyre bágyadtabbak, ugyanakkor ingerlékenyebbek is lehetnek, így a közlekedésnél is érdemes körültekintőnek lenni. Érdemes nézni a veszélyjelzést, tavon való tartózkodás esetén a tavi viharjelzést is a délután érkező zivatarok miatt.

figyelmeztető előrejelzés, riasztás, időjárás, hőség, kánikula, eső, zápor, zivatar
Forrás: HungaroMet

Mint arról a lapunk már beszámolt, a kegyetlen hőség miatt július 18-án, azaz csütörtökön 24 óráig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az országos tiszti főorvos. További információk elérhetők a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ weboldalán és a katasztrófavédelem honlapján. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája a katasztrófavédelem oldalán érhető el.

 

Milyen idő lesz a következő napokban?

A súroló hidegfront nem lesz megváltó, marad a hőség, azonban a Dunántúlon sokat javíthat hőérzetünkön a megélénkülő, néhol megerősödő szél.

Egyárnyalatnyival visszafogottabb lesz a felmelegedés, ez pedig elengedő lehet ahhoz, hogy a maximum-hőmérsékleti rekordok sorozatának vége szakadjon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.