Újabb veszélyre figyelmeztetnek a pokoli kánikulában

A nagy hőség miatt fokozott figyelmet kell fordítani a gyógyszerek szedésére és tárolására. A kánikula miatt egyes gyógyszerek mellékhatásai felerősödhetnek, kellemetlen panaszokat okozhatnak.

2024. 07. 16. 15:22
gyógyszer
illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kánikula megterheli az egészséges szervezetet is, ezért azoknak, akik gyógyszert szednek, különösen oda kell figyelniük, hogy a meleg hogyan hat a betegségükre. A meleg időjárás felerősítheti egyes gyógyszerek mellékhatását, aki bármi szokatlant tapasztal, feltétlenül konzultáljon a kezelőorvosával – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság.

 

Sokféle gyógyszer okozhat gondot a melegben

Vannak gyógyszerek, mint a vérnyomáscsökkentők és a szívgyógyszerek, amelyeknek erős a vízhajtó hatásuk. Szedésük esetén kánikulában fokozottan ügyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szintén csökkentik a szervezet folyadék- és nátriumszintjét, ami megnehezíti, hogy a testünk jól kezelje a magas hőmérsékletet. Hasonló a helyzet egyes antidepresszánsokkal, mert ezek szintén gátolhatják a szervezet hűtési képességét.

Arra is figyelni kell, hogy a hőség és a gyógyszermellékhatások kombinációja szédüléshez és eleséshez vezethet.

A gyógyszerek szedése melletti alkoholfogyasztás semmilyen esetben sem jó, de kánikulában fokozott veszéllyel is jár.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek szedése alatt kerülni kell a napozást vagy hosszas tartózkodást a napsütésben. Egyes antibiotikumok, gombaellenes szerek és a bőr gyulladásos megbetegedését kezelő szerek fokozhatják a napérzékenységet, kiütéseket és leégést okozhatnak.

Az allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek, a vízhajtók, a koleszterincsökkentő gyógyszerek, az ibuproféntartalmú gyulladáscsökkentők, a fogamzásgátló tabletták szedése alatt is figyelemmel kell lenni a jelenlegi hőmérsékletre.

 

Hogyan kell tárolni a gyógyszereket, ha utazunk?

A gyógyszert általában hűvös, száraz helyen kell tárolni, kivéve ha hűtésre van szüksége. Ezt hosszabb utazás alatt nem egyszerű megoldani. Mindig érdemes elolvasni a készítmények használati utasításában a tárolásra – és minden egyébre – vonatkozó információkat.

Autós utazás alatt érdemes hűtőtáskában tartani az érintett gyógyszereket, mert az utastér pillanatok alatt felmelegedhet, ha nem megy a légkondicionáló. Repülőn célszerű a kézipoggyászban tartani a gyógyszereket arra az esetre, ha a feladott poggyász elveszne, késne vagy túlságosan lehűlne a raktérben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.