Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Magyarországon békére és biztonságra találnak az Ukrajnából menekülők

Magyarország fontos könnyítést vezetett be a lejáró útlevelekkel rendelkező ukrán állampolgárok számára – ismertette lapunkkal Pál Norbert kormánybiztos. Jelezte, hogy ennek értelmében a háború ideje alatt lejárt ukrán útleveleket is érvényesnek tekintjük hazánk területén a magyarországi ügyintézés és munkavállalás megkönnyítése érdekében. Beszámolt arról a változtatásról is, hogy augusztustól csak a harci műveletek által sújtott ukrán területekről érkező menekültek esetében tartják fenn a központi állami elszállásolásra való jogosultságukat.

2024. 07. 01. 4:50
Felsőnémeti, 2022. február 26.
Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán-szlovák határ szlovákiai oldalán, Felsőnémetiben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
MTI/EPA/Martin Divisek

Felsőnémeti, 2022. február 26.Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán-szlovák határ szlovákiai oldalán, Felsőnémetiben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.MTI/EPA/Martin Divisek
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közel két és fél éve, 2022. február 24-én tört ki az orosz–ukrán háború. Hogyan látja most a háború helyzetét, különösen annak fényében, hogy milyen hatással van Magyarországra és a régióra?

– A háború két és fél éve tart, egyre véresebb, a harcok intenzitása egyre fokozódik. A két oldalon az áldozatok száma mára már milliós nagyságrendet ért el, ideértve az elhunytakat, rokkantakat és sebesülteket is. Mindemellett több tízezren szenvednek a háború okozta pszichés betegségektől. A háború a közvetlen szomszédságunkban zajlik, ezért Magyarország fokozottan ki van téve a háború hatásainak – ennek gazdasági vetületeit már érezhettük a növekvő energiaárak és az infláció révén – és bármiféle eszkaláció a magyar emberekre is fokozottan veszélyes, fizikai értelemben is. A háborúpárti erők megpróbálják belepréselni Európát a háborúba, ami pedig világháborút jelent. Magyarország kormánya nem enged ennek a nyomásnak, kezdettől fogva azonnali tűzszünetet és diplomáciai rendezést szorgalmazunk. Csakis ez hozhatja el a tartós békét a térség számára. Ez Magyarország és ez Európa érdeke is.

A mostani választáson a magyar emberek megerősítették a kormányt abban, hogy  tartsunk ki a békepárti álláspont mellett, és ahogy a miniszterelnök bejelentette, a választáson kapott felhatalmazással elértük azt is, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai missziójában.

Sem fegyvert, sem katonát, sem pénzt erre mi nem adunk, mert továbbra is az az álláspontunk, hogy a NATO beavatkozása a háború eszkalálódásához vezethet. Magyarországot sok támadás éri a háborúpárti erőktől határozott békepárti álláspontja miatt, ugyanakkor felhívnám a figyelmet, hogy maradéktalanul eleget teszünk humanitárius kötelezettségeinknek, Magyarországon békére és biztonságra találnak az Ukrajnából menekülők, a rászorulókat pedig támogatjuk.

 

– Milyen segítségben részesülnek a menekülők ma – több mint két évvel a háború kitörése után – Magyarországon, és mennyien tartózkodnak az országban?

– A magyar állam egy jól szervezett rendszer keretében 28 hónapja folyamatosan biztosítja az Ukrajnából érkezettek szükség szerinti ellátását. A háború elején naponta több ezer menekült lépte át a határt, de idővel ez a szám csökkent, s beállt egy folyamatos, rendezett mozgás is határon. Összességében már több mint 1,3 millió fő érkezett Magyarországra vagy haladt át az országon, közülük több mint 670 ezer fő részesült valamilyen formában segítségben, 44 ezren nyújtottak be menedékkérelmet.

A Magyarországon tartózkodó menekülők száma azonban ennél magasabb: sok ukrán–magyar kettős állampolgár is hazánkba érkezett a háború kitörését követően, ők jogilag nem minősülnek menedékesnek, a biometrikus úti okmányokkal rendelkező ukrán állampolgárok pedig vízummentesen tartózkodhatnak az országban menedékes státus megigénylése nélkül is.

A magyar–ukrán határon továbbra is működnek segítségpontok, amelyek azonnali segítséget nyújtanak az érkezőknek. A MÁV több mint egymillió szolidaritási jegyet adott ki, amelyek ingyenes utazást biztosítanak számukra bizonyos célállomásokig. Természetesen megkerülhetetlenek a segélyszervezetek is, akiknek erre irányuló munkáját a kormány több milliárd forinttal támogatta. Nyaranta minden évben több ezer nehéz sorsú ukrán gyermeket táboroztatunk a Balatonnál és egyéb helyszíneken. Létrehoztunk egy központi információs weboldalt is a menekülők tájékoztatása céljából. Minden Ukrajnából menekülő biztonságban van Magyarországon: igényelheti menedékeskénti elismerését, továbbá munkát vállalhat és tanulhat Magyarországon. A legtöbb Magyarországra érkező menekült megtalálta számítását hazánkban, a háború kezdeti bizonytalanságát követően több ezren munkába álltak. 5200 ukrajnai gyermek jár több mint 1500 magyar köznevelési intézménybe. Ők a magyar nyelvismeret megszerzése, valamint a felzárkózás elősegítése céljából – Európában egyedi módon – heti öt óra egyéni felkészítésben is részesülnek.

 

– Várhatók a menekülteket érintő változások?

– Hazánk a menekülő személyek elszállásolásában is segítséget nyújt, amiben most változásokat vezetünk be. A lassan két és fél éve elhúzódó háború tapasztalataihoz és igényeihez igazodva augusztus 21-től – összhangban az Ukrajnában érvényben lévő szabályokkal – csak a harci műveletek által sújtott ukrán területekről érkező menekültek esetében tartjuk fenn a központi állami elszállásolásra való jogosultságukat.

Azok számára, akik a háborúval közvetlenül nem sújtott területekről érkeznek Magyarországra, a korábbi elszállásolási rendszer nem lesz elérhető.

Ez két és fél év után észszerű és arányos változtatás, ennyi idő alatt azok, akik talpra akartak állni Magyarországon, megtehették. Természetesen az egyházak és civil szervezetek továbbra is védelmet nyújtanak minden nehéz helyzetben lévőnek, velük folyamatos a kapcsolattartás, és az állam segíti a munkájukat.

BPM_20230517 (12)

Pál Norbert Kormánybiztos Budapest 20230517  Magyar Nemzet

20230517 BudapestPál Norbert kormánybiztosfotó: Bach Máté (BPM)Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté

– Ukrajna bezárta a konzulátusait a hadköteles férfiak előtt, hogy megakadályozza a mozgósítás alóli kibúvásukat. Több európai ország felajánlotta Ukrajnának az együttműködést a hadköteles korú ukrán férfiak hazaküldésében. Mi a véleménye erről, és mi a magyar gyakorlat ezen a téren?

– Magyarország nem adja ki Ukrajnának a hadköteles férfiakat azért, hogy háborúba küldjék őket. Nálunk mindenki biztonságban van, és nem vizsgáljuk, hogy valaki katonai szolgálatra köteles-e vagy sem. A probléma forrása a lejáró útlevelek kérdése, hiszen ha egy ukrán állampolgárnak lejár az útlevele, azt meg kell újítania valamilyen ukrán hatóságnál, így például nagykövetségeken, konzulátusokon, ettől viszont sok, Európában tartózkodó ukrán hadköteles férfi tart. Érvényes útlevél nélkül viszont nem lehet például tartózkodási engedélyt igényelni vagy munkát vállalni.

Magyarország néhány európai országhoz hasonlóan ezért fontos könnyítést vezetett be a lejáró útlevelekkel rendelkező ukrán állampolgárok számára.

Ennek értelmében a háború ideje alatt lejárt ukrán útleveleket is érvényesnek tekintjük hazánk területén a magyarországi ügyintézés és munkavállalás megkönnyítése érdekében.

 

– Hogyan látja Kárpátalja és a kárpátaljai magyarok helyzetét az orosz–ukrán háborúban?

– A háború kitörése óta többször jártam Kárpátalján, hogy első kézből tájékozódjak a helyzetről. Szerencsére a háborús pusztítás elkerülte Kárpátalját, viszont a kárpátaljai magyarok helyzete így is rendkívül nehéz. A háború emberi tragédiák sorozatát idézi elő: családok szakadtak szét, férfiak estek el a fronton, jelenleg bujkálnak vagy külföldre menekültek a kényszersorozások elől, és sokan kénytelenek voltak magyarországi iskolákba átíratni fiúgyermekeiket. Mindezek ellenére a magyar közösség erős maradt, és példamutatóan segítik egymást. A magyar kormány jelentős segítséget nyújt Kárpátaljának, és sok támogatást küldött a Kárpátokon túli területekre is, legyen szó üzemanyag- vagy tartósélelmiszer-szállításokról, orvosi felszerelések, buszok, generátorok átadásáról vagy óvodák, iskolák vagy egyéb intézmények működésének támogatásáról. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a helyi magyar szervezetekkel, egyházakkal.

Ahol tudunk, segítünk, de nem lehet eltagadni, hogy ez a háború különösen megtépázza a kárpátaljai magyarságot is. Nem lehet hosszú éveken át szétszakított családként élni. Minél tovább tart a háború, egyre nehezebb lesz a szülőföldön boldogulás, az újrakezdés ideje is egyre jobban kitolódik.

Ez a helyzet még egy nagyon fontos ok arra, miért szorgalmazza a magyar kormány a háború azonnali lezárását. Hosszú távon Ukrajna stabilitását csak a békén keresztül, az európai békepárti tábor megerősödésével lehet szavatolni. Magyarország számára ezért a legfontosabb a béke megteremtése, hogy a kárpátaljai magyarok és minden ukrajnai ember számára biztosítani lehessen a nyugodt élet feltételeit.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.