Minden idők legnagyobb ÁGOTA® Táborában gyógyulnak a bizalom sebei (X)

Hirdetés – Egyedülálló nyári tábor a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokért.

2024. 07. 26. 10:52
Fotó: Gemes Sandor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élmény- és terápiás programokkal indult el idén is az ÁGOTA Közösség eddigi legnagyobb nyári tábora. Az Állami Gondozottak Országos Találkozója, vagyis az ÁGOTA® Tábor 27. alkalommal nyitotta meg kapuit gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok előtt. Idén rekordszámú, 800 lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő fiatal érkezett a tábor helyszínére, a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamásra, ÁGOTA Falvára.

A családból kiemelt és veszélyeztetett fiatalok ügyével foglalkozó, szegedi központú ÁGOTA® Alapítvány és együttműködő partnere, a Szeged-csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója a szervezője annak az egyedülálló tábornak, amelyet a részt vevő gyermekek csak úgy emlegetnek, tíznapos mennyország. Ez az egyetlen olyan nyári program, amely közel három évtizede ugyanazzal a céllal valósul meg minden évben: nem csupán élményt jelent, hanem terápiás jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat. Ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé. Az ÁGOTA® Tábor helyszíne már harmadik éve a Bács-Kiskun vármegyében kifejezetten a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek táboroztatására épült ÁGOTA Falva. Idén az ország teljes területéről, 19 vármegyéből 800 olyan 7 és 18 év közötti gyermek és fiatal táborozhat itt, akik nevelőszülőknél vagy lakásotthonokban élnek.

– A vér szerinti családjukat nélkülöző gyermekek számára figyelmet és szeretetet tudunk adni. Legtöbbjük üres puttonnyal érkezik a táborba, és a mi feladatunk, hogy ezt a puttonyt megtöltsük. Kezet nyújtunk nekik és társként közösen viseljük a múltbéli nehézségeket, mely az itt töltött idő alatt reményeink szerint enyhülni fog – mondta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője, aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel.

Ő a megálmodója az ÁGOTA® Tábornak, ennek az évről évre visszatérő, nem hétköznapi rendezvénynek, amely összeforrt az ÁGOTA Közösség történetével. A táborban a KÁSZPEM – szenzitív pedagogik terápia – szemléletrendszer alapján élményprogramokba ágyazott kliens csoportos foglalkozásokkal építik, fejlesztik a családjukból kiemelt gyermekek önbizalmát, jövőképét. A nemzetközileg is elismert módszer kidolgozója Kothencz János, aki ezzel az első olyan egységes pedagógiai rendszert alakította ki, amely kimondottan a családból kiemelt, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek nyújt segítséget. Az ÁGOTA® Táborban zajló terápiás munka már elképzelhetetlen lenne anélkül a biztos szakmai és módszertani háttér nélkül, amelyet a KÁSZPEM nyújt a gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó önkéntes szakembereknek.

Gajdos István Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből, Martfűről érkezett. A 16 éves fiú másodszor vesz részt az ÁGOTA® Táborban. – Nagyon sok érdekességet lehetett tanulni ezeken a foglalkozásokon. Ilyen volt többek között az, hogy mennyire meg lehet bízni a másik emberben, annak ellenére, hogy még csak pár napja ismerem – mesélte Gajdos István.

Izgalmas tematikus és élményprogramokból épül fel a 10 nap, amelyet a fiatalok ÁGOTA Falván töltenek. Ám a legkülönfélébb ügyességi, sport- és egyéb tematikus programok, vetélkedők mögött az egész tábori programstruktúra ívét az a terápiás program adja, amelynek elemei a bizalom, a kiszolgáltatottság, a norma, az értékrend és jövőkép témái. A táborozók a traumák feldolgozásában segítő kiscsoportos foglalkozások keretében járják körül az adott témát. Szili-Balog Mária, az ÁGOTA Közösség önkéntese elmondta, a családból való kiemeléssel a gyermekeknek a bizalomképe törik össze legelőször.

– Az ÁGOTA® Táborban nagy hangsúlyt kap a bizalom témaköre. A gyermekek az alcsoportos foglalkozásokon kezdetben a bizalom jelentőségéről beszélgetnek, illetve játékos formában tapasztalhatják meg, hogy milyen érzés az, amikor ők is bízhatnak valakiben – foglalta össze a szakember.

Az ÁGOTA Közösség mindenkori célja, és így az ÁGOTA® Tábor programstruktúrájának is, hogy a családjukból kiemelt gyermekek lelki sebei, köztük a bizalom sebei is gyógyulni kezdjenek. (X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.