Különleges éjszakai program lesz a Gyermekvasúton

Hétfőn este indul a teljesítménytúra.

2024. 08. 17. 10:09
Budapest, 2023. július 31.
Résztvevõk a jármûkiállításon a gyermekvasút Széchenyihegy végállomásán, balról egy Mk48-as mozdony 2023. július 31-én. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton 75 évvel ezelõtt, 1948. július 31-én indult el az elsõ vonat utasokkal, az évfordulóra emlékezve izgalmas programokkal várták a családokat, egykori úttörõ- és gyermekvasutasokat a Széchenyihegyen, az elsõ szakasz végállomásán.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is megrendezik A Gyermekvasút nyomában elnevezésű, hagyományos, húszkilométeres éjszakai teljesítménytúrát – tájékoztatta a MÁV a Magyar Nemzetet. Az ünnepi hétvége minden napján nosztalgiavonatokkal is várják a kisvasutazni indulókat.

A hétfői túra útvonala érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait, így például a Nagyrétet, a Makovecz Imre-kilátót, a Kaán Károly-kilátót, a budaszentlőrinci pálos kolostor romjait, az Erzsébet-kilátót, a normafai területeket, Makkosmáriát és a Széchenyi-emlékművet.

A gyalogosan teljesítendő táv húsz kilométer, szintideje hét óra. Nevezni a rajtnál, a hűvösvölgyi Gyermekvasutas otthon előtt lehet hétfő este 19 és 21 óra között.

A túra résztvevői éjszakai különvonattal térhetnek vissza a célból, Széchenyihegy állomásról Hűvösvölgybe.

A túra célja a Budai-hegységen belül a Gyermekvasút, valamint a környékén lévő kirándulóhelyek és nevezetességek megismertetése, népszerűsítése, a fizikai állóképesség fejlesztése és a figyelem felhívása a környezet védelmének fontosságára.

A teljesítménytúra több turistaegyesület éves programjában szereplő, pontszerző rendezvény, a TTT Budapest Kupa része. Minden évben március 15-én nappal, augusztus 19-én pedig éjszaka rendezik meg.

Az ünnepi hosszú hétvégén szombattól keddig a hagyományos szerelvények 40-50 percenként közlekednek a Gyermekvasúton, és gőzvontatású nosztalgiavonatok is forgalomba állnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.