A magyarok 1956 óta a szabadság népe

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségen emlékezett 1956 hőseire.

2024. 10. 21. 18:36
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Október 23. - A Honvédelmi Minisztérium központi ünnepsége Fotó: Kocsis Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1956-os események hősei a nemzeti szuverenitásért harcoltak – mondta a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségén. Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott: az idegen hatalmak diktatúrája alatt élő magyar nép rövid találkozása a szabadsággal megváltoztatta a világtörténelmet, és új irányt szabott nemzetünknek.

– A magyarok 1956 óta a szabadság népe. Az a nép, amely ma is éberen reagál minden idegen beavatkozásra, amely a nemzeti szuverenitását sérti – emlékeztetett, majd kiemelte:

„éberségre ma is szükség van, mert bőven vannak most itt olyanok, akik, ha rajtuk múlna, lemondanának a nemzeti szuverenitásról, és saját hatalmukért cserébe átengednék Magyarországot idegen érdekeknek”.

A tárcavezető szerint a mostani nemzedéknek is megvan a maga feladata: el kell hárítani minden veszélyt, amely a nemzetbiztonságot veszélyezteti. A miniszter emlékeztetett a régi mondásra, miszerint minden erő nagyságát azzal lehet leginkább megmérni, mekkora az ellenállás, amelyet le tud győzni. Mint mondta, ennek a régi gondolatnak az igazságát a mostani árvíz is megmutatta.

„Az évszázad második legnagyobb árvize ellen együtt sikeresen védekeztünk. A honvédségnek is köszönhető, hogy az ország végig kézben tudta tartani a védekezést, és a nagy terhelés ellenére kitűnően vizsgázott”

– hangsúlyozta a miniszter.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Fotó: Kocsis Zoltán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szavai szerint a magyaroknak van mire büszkének lenniük, de rengeteg még a feladat. – Jól haladunk, a Magyar Honvédség állományában és kultúrájában is megújult, olyan katonákból áll, akik legyőzik a kihívásokat és büszkék a jogaikra – mondta. A tárcavezető kiemelte: 

készen kell állni az újabb megmérettetésre, ezért a kormány folyamatosan egyszerűsíti a jogszabályokat. 

A honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet lehetőséget nyújt arra, hogy a haderő megfeleljen a világ folyamatos változásainak – fejtette ki.

Kitért az újonnan beszerzett harceszközökre is, valamint hogy felállt a hét önkéntes tartalékos területvédelmi ezred. Eddig 2600-an jelentkeztek tartalékosnak, közülük háromszázan már szerződéses állományba léptek át.

A tárcavezető beszéde után kitüntetéseket, elismeréseket adott át a nemzeti ünnep alkalmából.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.