Ezért lesz rendkívül különleges és eszméletlenül látványos a ma esti szuperhold

Hamarosan megfigyelheti, és még csak bele sem kell feszülnie.

Forrás: Teol2024. 10. 17. 15:16
Orange,Moon,On,A,Dark,Night.,Full,Moon,In,Dark
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök délután 17 óra 54 perckor kel fel a Hold, emiatt az égbolt keleti részét lesz érdemes kémlelni. Pont ebben az időszakban, holdkelte környékén a leglenyűgözőbb a látvány, hiszem ilyenkor a bolygó még nagyobbnak tűnik a horizont közelsége miatt. A legjobb megfigyelési élményhez érdemes olyan helyet választani, ahol nincs sok mesterséges fény – írja a Teol a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz–történelem szakos tanára szavai alapján. Gruber László magyarázata szerint

szuperholdnak nevezzük azt, amikor a Hold elliptikus pályáján a Földhöz legközelebbi ponton, az úgynevezett perigeumban tartózkodik. 

„Ilyenkor a holdkorong akár 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik a megszokottnál” – fűzte hozzá. 

Azonban nemcsak csütörtökön, hanem pénteken is láthatja a jelenséget, aki az égre néz, és ebben az lesz a rendkívül különleges, hogy egybeesik a telihold időszakával, emiatt garantáltan megcsodálhatják a bámészkodók a bolygó maximális fényerejét. Írnak arról is, a szuperhold mindkét éjszaka Magyarország teljes területéről látható lesz, ugyanis az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken is tiszta lesz az égbolt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.