Városi legenda vagy valóság, hogy hatással lehet az emberi szervezetre a szuperhold?

Izgalmas részletek a cikkben.

Forrás: Earthsky, Accuweather2024. 10. 17. 18:33
Composite,Photo,Of,The,Full,Moon,And,Pampas,Grass
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hold hatása az ősi civilizációk legendáira és mitológiájára nyúlik vissza, míg a telihold furcsa vagy őrült viselkedéshez kapcsolódik, beleértve az öngyilkosságot, az alvajárást vagy akár az erőszakot – írja az Accuweather.

A portál hozzáfűzi, hogy holdelméletnek vagy holdhatásnak nevezik az elképzelést, amely szerint van némi összefüggés a holdciklusok és az emberi viselkedés között. Sokan elutasítják az ezzel kapcsolatos mítoszokat, de kutatók azért találtak némi összefüggést.

A „lunatic” szó, amelynek a magyar megfelelője őrült, holdkóros, alvajáró, a latin luna szóból ered, ami szintén utalhat arra, hogy úgy tartják, az emberek viselkedése teliholdkor megváltozhat.

Ebben az elemzésben például rengeteg adatot vettek szemügyre, és azt találták, a Hold gravitációs változása társadalmi feszültséget, diszharmóniát és bizarr következményeket idézhet elő.

Egy másik tanulmány a floridai rendőrségi nyilvántartásból származó ötéves időszak adatait vizsgálta, amelyek azt mutatták, hogy telihold környékén nőtt az emberölések és a súlyos testi sértések száma. Azt találták továbbá ebben a kutatásban, hogy a Hold fázisai befolyásolhatják az alvási szokásainkat, de arról is írtak már tanulmányt, hogy a szuperhold baby boomot hozhat magával. A vizsgálatok szerint több baba született, amikor a Hold közelebb volt a Földhöz.

Ezzel szemben az Earthsky azt írja, hogy a szuperholdnak nincs komolyabb hatása az emberekre, hiszen bár változik a gravitáció erő a Hold közeledésével és távolodásával, és ez hatással lehet az óceánokra, de az emberek nem olyan masszívak a maguk átlagosan nyolcvan kilójával, mint bármely óceán, így tehát felesleges párhuzamot vonni.

Kutatások és magyarázatok tehát már azóta léteznek, hogy az ember az éjjeli égen a Holdat bámulja. Hogy ki melyiknek hisz, azt a saját belátása alapján mindenki eldöntheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.