Kávézás az űrben? – Lehetséges! Mutatjuk hogyan + videó

Az asztronauták egészen 2015-ig kénytelenek voltak fagyszárítással konzervált kávét inni szívószállal egy műanyag tasakból.

2024. 10. 03. 7:59
Kávé az űrben
Fotó: NASA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az űrhajósok elindulnak a nemzetközi űrállomásra, nagyjából 330-434 kilométerre a fejünk fölé, akkor sok kiváltságot hagynak maguk alatt. A friss levegőt, a hosszú, kellemes zuhanyokat, a napfényt, friss ételeket és a hagyományos kávéfogyasztást is.

Az asztronauták egészen 2015-ig kénytelenek voltak fagyszárítással konzervált kávét inni szívószállal egy műanyag tasakból. 

A Lavazza az Argoteckel és az űrhivatallal együtt ugyanis csak 2014-ben fejlesztette ki az ISSpresso gépet, amely tea és leves elkészítése mellett képes magas nyomású eszpresszó elkészítésére is. A speciális igényeknek és körülményeknek eleget tevő kávéfőzőt 2015 áprilisának közepén küldték fel az űrbe. A gép külső és belső szerkezetét úgy tervezték és tesztelték, hogy bírja az Elon Musk féle SpaceX CRS–6 űrhajóval való utazással járó terhelést. Az ISSpresso nem nagyobb, mint bármely közeli kávézóban található kávégép.  A többi folyadéktól és ételtől eltérően, amit az űrben fogyasztanak, az ISSpresso által készített kávét nem műanyag tasakból kell inni. Ehelyett egy speciális „zero-G” elnevezésű kávéspoharat használnak. A folyadék a pohár szájánál gyülemlik fel, így kényelmesen bele lehet kortyolni gravitáció hiányában is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.