Nagyon nagy baj van a hazai erdőkben

Egyre több a medveészlelés Magyarországon, kell-e aggódnunk?

2024. 10. 19. 19:35
Barna medvepár Romániában
illusztráció Fotó: Biosphoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A barna medvék megjelenése Magyarországon természetes folyamat, és az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban találkoznak velük – mondta lapunknak Heltai Miklós, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet igazgatója. Egyre nagyobb területen és egyre gyakrabban bukkannak fel, kezdetben a szlovák határ közelében, de ma már az Északi-középhegység több részén is, sőt Aszód környékén is volt igazolt észlelés – világított rá.

A barna medve régen őshonos volt Magyarországon, de az elmúlt száz évben eltűnt a területről. A professzor szerint az, hogy most újra megjelennek, azt mutatja, hogy ezek az élőhelyek alkalmasak a medvék számára.

Bár a medvék növekvő jelenléte természetes folyamat, Heltai szerint fontos, hogy szabályozzuk az elterjedést: „Az ember igényeinek megfelelően kell kontrollálni a folyamatot. Ha egy medve olyan helyen tűnik fel, ahol nem lenne szabad, akkor intézkedni kell.” Hozzátette, hogy hosszú távon érdemes lenne a medvét vadászható fajnak nyilvánítani, hogy szükség esetén beavatkozhassanak.

Kell-e félnünk a medvéktől?

Heltai Miklós azt tanácsolja, hogy ha valaki medvével találkozik, a legjobb, ha azonnal eltávolodik: „A legfontosabb, hogy ne kerüljünk közel hozzá. Ha távolról észrevesszük, azonnal menjünk el.”

A professzor szerint a klímaváltozás is hatással van a medvék táplálkozási szokásaira és élőhelyükre. A melegebb telek kedvezőbbek a medvék számára, hiszen könnyebben hozzáférnek a táplálékhoz.

Tudunk együtt élni a medvékkel?

A medvék jelenléte nem csak átmeneti – hozzá kell szoknunk, hogy egyre többször találkozunk velük

– hangsúlyozta Heltai. Ezért szerinte fontos, hogy a szabályozás és a társadalom alkalmazkodjon ehhez az új helyzethez. A medvék megjelenése tehát természetes folyamat, de megfelelő irányítással biztosítható az emberek és az állatok békés együttélése. A professzor kiemelte: 

együtt élni ugyan nem tudunk a medvével, de együtt létezni igen.

 

 

Borítókép: Illusztráció  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.