A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) közleménye szerint a távol-keleti üzemeltetésű kereskedelmi és vendéglátóipari létesítmények ellenőrzését célzó országos vizsgálat során a vármegyei kormányhivatalokkal együttműködve
120 kereskedelmi és 155 vendéglátó-ipari egységet ellenőriztek a szakemberek.
Az ellenőrzések során a kereskedelmi szektorban feltárt leggyakoribb problémák közé tartozott a termékek helytelen jelölése, különösen a magyar nyelvű tájékoztatás hiánya (35 százalék), valamint a nyomon követhetőségi hiányosság (22 százalék). Emellett a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya az ellenőrzött egységek ötödénél (21 százalék) volt megfigyelhető.
A vendéglátási szektor vizsgálata során a főbb problémákat az alapanyagok nyomon követhetőségében mutatkozó hiányosságok (55 százalék) és a higiénés feltételek nem megfelelő volta (47 százalék) jelentették. Különösen aggasztó, hogy
15 esetben súlyos élelmiszer-biztonsági és higiénés hiányosságok miatt a hatóságok kénytelenek voltak tevékenységi korlátozást elrendelni.
Az éttermi egységeknél az élelmiszerek megfelelő jelölésének hiánya is jelentős gondot okozott (24 százalék), írták a közleményben. A vizsgálatok alapján eddig összesen 126 hatósági eljárás indult az élelmiszer-vállalkozókkal szemben, ennek keretében mintegy 16,5 millió forint bírságot szabtak ki a kormányhivatalok.
Több vármegyében az eljárások még folyamatban vannak. Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke a közleményben kifejtette, hogy a hatóság továbbra is a fogyasztók védelmét és a piaci szereplők jogszerű működését tartja szem előtt. Együttműködnek az üzemeltetőkkel, és szakmai támogatást nyújtanak nekik abban, hogy jogkövető magatartást tanúsítva mind az élelmiszer-biztonsági, mind a higiéniai előírásoknak megfeleljenek.