A Facebook a felelős az egész káoszért

A Facebook vált az álhírek melegágyává, a céges eljárásrend gyakori változtatása sem javít a helyzeten.

2020. 08. 07. 19:17
null
Bangkok, 2020. mjus 25. Technikus kezben egy oltanyaggal teli fiolval a Csula Oltanyagkutat Kzpont bangkoki laboratriumban, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatcsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetsvel koronavrus elleni vdolts kifejlesztsn dolgozik 2020. mjus 25-n. Az egereken elvgzett sikeres tesztek utn majmokon folytatjk a tesztelst, majd ha azok is eredmnyesek lesznek 10 ezer oltanyagot tezer nkntesen prblnak majd ki. A vakcina hatkonysgt igazol eredmnyek szeptemberre vrhatk. MTI/EPA/Diego Azubel Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook vált az új koronavírussal és az ellene fejlesztett vakcinákkal kapcsolatos álhírek melegágyává – derül ki a Reuters cikkéből. Mint írták, az Egyesült Királyság-beli nonprofit szervezet, a Center for Countering Digital Hate (magyarul digitális gyűlölet elleni központ) felmérése szerint a Covid–19-cel kapcsolatos álhírek közel fele Mark Zuckerberg óriáscégének platformján terjed. A Facebooknak komoly fejtörést jelent, hogyan szűrjék ki a járványügyi álhíreket, mióta januárban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet. Bár azóta az óriáscég több mint hétmillió bejegyzést törölt, korántsem oldották meg a problémát. Míg ugyanis a vírussal vagy a védőoltással kapcsolatos olyan ajánlásokat könnyű volt azonosítani és törölni, amelyek életveszélyt jelenthettek az azokat megfogadók számára, számos állítás esetében tanácstalan a vállalat, hogyan is járjanak el. Ez abból is látszik, hogy a Facebook folyamatosan alakítja az arra vonatkozó eljárásrendjét, hogy mely híreket gyomlálja ki. Az elmúlt hónapokban például letiltották azokat a kijelentéseket, amelyek szerint a társadalmi távolságtartás nem működik, vagy hogy káros hatásai vannak, mégsem sikerült kikerülniük a bírálatok kereszttüzéből.

A Facebook nem képes szabályozni a vakcinával kapcsolatos híreket
Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

A legtöbb esetben például nem törlik a megalapozatlan információkat a fejlesztés alatt álló Covid–19 elleni vakcinákról. Ezt azzal indokolják, hogy ezek esetében sokkal kevesebb tényanyag áll rendelkezésre, mint egy hagyományos úton kifejlesztett, forgalomban lévő védőoltásnál. A Facebook tényellenőrző partnercégének, a Full Factnek a vezetője arra mutatott rá a Reuters kérdésére, hogy még nem létező tényekről van szó a vakcinák esetében, amit szinte nem lehet ellenőrizni.

Mindezzel együtt a Facebook 2,6 felhasználót jegyző platformja burjánzik a félreinformáló, téves hírektől, amelyek egy-egy állítástól a vakcina fejlesztéséről szóló összetett összeesküvés-elméletekig terjednek. A Reuters szerint komoly következménye is van az álhírdömpingnek, hiszen az általuk megkérdezett egészségügyi szakértők szerint a dezinformáció elveszi a lakosság kedvét az oltás beadatásától: jelenleg az amerikaiak közel harmada húzódozik ettől, ami a járvány halálos áldozatainak a számát nézve aggasztó. A lap arra is kitért, hogy a tartalmak cenzúrázásával kapcsolatban különböző jogvédő csoportok a szólásszabadság sérülésétől tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.