A határvédelemben bíznak a végeken

A szomszédos Kelebia első embere kifejtette: a tendenciát és a körülményeket figyelembe véve várható, hogy lesznek még a mostanihoz hasonló események.

2020. 02. 08. 7:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A határvédelem hatékony, a rendőrség pedig teszi a dolgát, erről a helyi lakosság is hasonlóképpen gondolkodik – jelentette ki lapunknak a Bács-Kiskun megyei Tompa polgármestere annak kapcsán, hogy január 28-án a röszkei határátkelőnél 50-60 ember erőszakkal próbált Magyarország területére bejutni, illetve csütörtökön hosszú órákon keresztül több száz migráns tüntetett Kelebiánál azért, hogy hazánk engedje be őket. Véh László azt ugyanakkor elismerte: kis kellemetlenséget okozott, hogy a nyakukba szakadt a nemzetközi áruforgalom, de ez a település életében semmilyen fennakadást nem okozott.

A szomszédos Kelebia első embere kifejtette: a tendenciát és a körülményeket figyelembe véve várható, hogy lesznek még a mostanihoz hasonló események, de szerencsére a csütörtöki esetből a községnek nem volt problémája. – Különleges helyzetben vagyunk, mert körülöttünk erdők, tavak és nádasok vannak, és meglehetősen nehéz embercsempészek közreműködése nélkül bejönni a faluba. Régebben sem nagyon jutottak be hozzánk, a migránsok leginkább vasúton szoktak jönni, de őket feltartóztatják – emelte ki a Magyar Nemzetnek Maczkó József. Szavai szerint a határzár szolgálja a célját, a rendőrség teszi a dolgát, aminek nagyon örülnek. Úgy véli, a fizikai zár az egyik legjobb megoldás, mert anélkül ők is többet kapnának a bevándorlók hullámaiból.

Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere arról beszélt, hogy a tél folyamán a községük térségében is megszaporodtak a migránsbetörések, ezért meg is erősítették ezt a szakaszt. Kiemelte azt is, hogy a polgárőreik segítségével több olyan migránst is elfogtak, akik átjöttek a kerítésen. – Ezen a szakaszon is érzékelhetően nagyobb a nyomás. Nem akkora, mint évekkel ezelőtt, de azért számottevő – hangsúlyozta a településvezető. Ferenczi Ferenc az utóbbi napok eseményei kapcsán rámutatott arra: bízik benne, hogy elszigetelt jelenségekről van szó, és nem lesznek a jövőben hasonló próbálkozások.

Szerbiában körülbelül hatezer migráns tartózkodik, akik többek között a hideg idő miatt válhattak egyre elszántabbá, ezért próbálkoznak Magyarország felé is.

Cáfolták az álhírt

A Századvég kiadott egy közleményt, amelyben félrevezetőnek, hangulatkeltésnek nevezi a magyarországi Helsinki Bizottság által közölteket a tranzitzónákról. Felhívták a figyelmet arra, hogy a jogvédők által terjesztett álhírekkel szemben a tranzitzónákban biztosított szolgáltatásokba a hatályos szabályozás alapján beletartozik a napi háromszori – várandós és kisgyermekes anyának, valamint 18 év alatti kiskorúnak naponta ötszöri – étkezés, a tejtermék- és gyümölcsfogyasztás, valamint az alapvető egészségügyi és szociális ellátás biztosítása, különös figyelemmel a különleges bánásmódot igénylő személyekre.

Nem igaz az sem – folytatták –, hogy a magyar hatóságok szándékos éheztetéssel próbálják arra késztetni a menedékkérőket, hogy a kiéheztetés miatt önszántukból menjenek vissza Szerbiába.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.