A karantént is jogfosztásnak ítéli a Soros-közeli szervezet

Az Amnesty International, amely bőkezű támogatást kap Soros György alapítványaitól, a járvány kritikus időszakában adott ki tájékoztató anyagot.

2020. 03. 20. 8:24
null
A civilek a gyöngyöspatai kártérítés mellett is tüntettek Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amnesty International, amely bőkezű támogatást kap a Soros-alapítványoktól, a járvány kritikus időszakában adott ki tájékoztató anyagot. A kormányok koronavírusra adott válaszai és emberi jogi kötelezettségeik című dokumentumban sorra vették azokat „az emberi jogi aggályokat, amelyekre a járványügyi intézkedések, például a karantén, az utazási korlátozások vagy tilalmak a legnagyobb hatással vannak”.

– Az emberi jogokat nem szabad luxusként felfogni a járvány miatt – olvasható az elemzés bevezetőjében, majd nem sokkal később a vírus terjedésének megakadályozásában létfontosságú karantén kapcsán megjegyzik: az akár „önkényes fogvatartásnak is minősülhet”. Az Amnesty egy hazánk által is aláírt nemzetközi jogi dokumentumra hivatkozva azt írja, „minden korlátozás esetén a bírói kontrollt és a felülvizsgálat lehetőségét biztosítani kell”. Érdemes megjegyezni: a karantén a közösség védelmében szükséges, és egy gyorsan terjedő járvány esetén aligha reális a bírói kontroll gyakorlása.

– Minden, a járvány megfékezésére adott kormányzati válasznak vizsgálnia kell nemi szempontokat, és biztosítani kell, hogy a lányok, nők és a nem-­bináris identitású személyek is megfelelő gondoskodásban és támogatásban részesüljenek – írja a szervezet, továbbá fokozottabb védelmet követel „a migráns munkavállalók” és a „státus nélküli (irreguláris) bevándorlók” számára.

A civilek a gyöngyöspatai kártérítés mellett is tüntettek
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Sorosék által szintén finanszírozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (Ekint) vezetője, Majtényi László a napokban többször is kikelt a veszélyhelyzet kihirdetése és a különleges jogrend ideiglenes bevezetése ellen. – Legalapvetőbb szabadságaink kerülnek zárójelbe – írta a HVG csütörtöki számában. Majtényi korábban arról értekezett, hogy a különleges jogrendet arra akarja felhasználni a kabinet, hogy lerombolja a sajtó- és véleményszabadságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.