A város érdekei ellen lép fel Göd polgármestere

Balogh Csaba, Göd polgármestere az Alkotmánybírósághoz fordult, bár ezzel senki sem bízta meg. A Samsung-gyár bővítése kapcsán tartandó közmeghallgatásról pedig legalábbis kétséges megállapításokat tesz, úgy tűnik, nem is akart ilyet szervezni.

2020. 05. 11. 17:52
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 1-je óta semmit sem, 9-e óta négy posztot is írt a közösségi oldalán Balogh Csaba (Momentum), Göd város polgármestere, akit megválasztásakor még – az MSZP kivételével – teljes körű ellenzéki támogatottság övezte. Mára maradt az egyszemélyi hatalomgyakorlás.

Az egyik bejegyzésben azt írja: „A Különleges Gazdasági Övezetet kijelölő kormánydöntésre reagálva az alábbi lépéseket tesszük: Göd város közvetlenül az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a döntés kivizsgálása érdekében, valamint Szél Bernadett támogatásával az Országgyűlés képviselőinek negyede is beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz Göd érdekében. Ezen beadványok célja a jogellenesség kimondása, az eredeti állapot helyreállítása.”

Ezt a lépést Balogh egyeztette a Momentum elnökével, Fekete-Győr Andrással, ám az önkormányzat választott testületének többségével valahogy elfelejtette megtenni. Sőt, a testület többségének az akaratával homlokegyenes ellentétesen cselekszik. Göd város vezetése ugyanis nem döntött arról, hogy az AB-hez fordulnának, sőt egy, a teljes testület – tehát Balogh emberei is –által aláírt nyilatkozatban május 4-én a tárgyalás mellett tette le a voksot, ezzel szemben Balogh megint önkénye szerint eljárva tovább rontja Göd helyzetét, Momentumos pártérdekeknek megfelelve politikai harcot folytat. (Az aláírt nyilatkozat a birtokunkban van.) A politikai harcot jól mutatja, hogy nem vett részt Tuzson Bence ( Fidesz), Pest megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője által a Samsunggal kapcsolatban szervezett egyeztetésen.

Legalábbis kétséges Balogh Csaba másik hétvégi bejegyzése is a Samsung-gyár bővítése kapcsán tartandó közmeghallgatásról. Azt írja: „A kormány egy április 22-én kelt rendeletében megengedte, hogy a továbbiakban elektronikus módon, a lakosság személyes jelenléte nélkül is megtartható a közmeghallgatás. Rögtön másnap, április 23-án felkértek a közmeghallgatás ilyen “más módon” való 15 napon belüli megtartására. Még a törvényes határidő letelte előtt, május 8-án a katasztrófavédelem arról értesített, hogy elvette a jogunkat a közmeghallgatás megtartására, és megkereste a Pest Megyei Kormányhivatalt annak megszervezésére.” Végezzünk el egy egyszerű számítást. Április 23 plusz 15 nap, az éppen május 8. Mikor vette el az ügyet a katasztrófavédelem? Május 8-án. Milyen kérdés merül fel egyáltalán? A polgármester emberi és szakmai alkalmatlanságát korábban is hangoztatók szerint látszik, hogy Balogh nem akart közmeghallgatást tartani.

A közmeghallgatással kapcsolatban így magyarázkodik Facebook-oldalán a polgármester: „Valamennyi előírás figyelembe vétele mellett, a megfelelő előkészítés után, legkorábban május 11-én vagy 12-én kerülhetett volna sor a lebonyolításra. Tehát úgy vette el a lehetőséget (a Katasztrófavédelem), hogy még a határidő nem telt le, viszont a kormányhivatalnak sokkal több időre lesz szüksége a közmeghallgatás előkészítésére, mint az általunk ajánlott május 11, vagy 12-e.” Balogh belső ellenzéke szerint is a határidő lejárt május 8-án, ha valóban akart volna tartani a közmeghallgatást május 11-én vagy 12-én, akkor az SZMSZ szerint legalább 5 nappal korábban meg kellett volna hirdetnie, azaz május 6-án vagy 7-én. Ám meghívót még véletlenül sem látott senki.

– Nem is akart közmeghallgatást tartani, Ezért vette el tőle a katasztrófavédelem az ügyet- summázta a történteket a gödi ellenzéki belháborúra rálátó informátorunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.