Átadták az onkológiai intézet megújult osztályát

Felújították az Országos Onkológiai Intézet fej-nyaki daganatokat kezelő fekvőbeteg-osztályát. A 378 millió forintból megújult részleget Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át. Mint mondta, az intézet egyik legszínvonalasabb osztályáról van szó, itt végeztek lézeres műtétet Európában harmadikként, Magyarországon elsőként. A felújításkor figyeltek arra is, hogy ne csökkenjen az ágyak száma, és új fürdőszobákat is kialakítsanak a betegeknek.

Szilágyi Anna
2019. 12. 20. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megújult az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Fej-nyaki daganatok multidiszciplináris központjának fekvőbeteg-osztálya – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós azt átadáson elmondta, a részleget 378 millió forintból újították fel. Emlékeztetett, az OOI a magyar kórházak közül az egyetlen, amely – európai akkreditációval megerősítve – a kontinens legjobb tizennyolc ellátóhelye közé tartozik.

– Az onkológiai intézetnek rendkívül széles a profilja, gyakorlatilag a tumorok minden típusát kezelik, emellett tevékenységük a prevenciótól a hospice ellátásig terjed – emelte ki a miniszter. Felidézte azt is, hogy a nemzeti rákkontroll programot is az intézet dolgozta ki 1993-ban, és ez a WHO alapelveinek egyik alapdokumentuma lett, nem véletlenül hasonlít ennyire a hazai és a világszervezet által közzétett program. Ugyancsak az OOI kezdeményezte, hogy az orvosi egyetemeken onkológiai tanszékek jöjjenek létre. Az onkológiai ellátórendszer országos hálózata is kiépült – folytatta Kásler Miklós – négy regionális centrum van, ezek minden megyét lefednek.

A most felújított fej-nyaki sebészeti osztályról a miniszter azt mondta, mindig az intézet egyik legszínvonalasabb részlege volt. Példaként említette, hogy Európában harmadikként, Magyarországon elsőként ezen az osztályon végeztek lézeres műtétet, amely mára teljesen bevett terápiás módszer.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatója elmondta, az osztály felújításánál szem előtt tartották, hogy ne csökkenjen a férőhelyek száma: összesen 37 ágy van és 14 szoba, két egyágyas, öt-öt két-, illetve háromágyas és két ötágyas szoba, mindhez tartozik saját fürdőszoba is. A felújított egység összesen 1224 négyzetméter, ebből a fej-nyaki sebészeti osztály 584 négyzetméter.

Polgár Csaba felhívta a figyelmet, a mostani több száz millió forintos beruházás annak köszönhető, hogy az intézmény gazdálkodása stabil, egyetlen kifizetetlen számlájuk sincs, így az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított évi 700 millió forintos keretből tudták fejleszteni a kórházat.

Oberna Ferenc, a fej-nyak sebészeti részleg osztályvezető főorvosa arról beszélt, korábban elsősorban gégészeti beavatkozásokat végeztek itt, ám mára kiszélesedett a paletta, sok más típusú daganat gyógyításában is részt vesznek. Ide tartozik többek között az arc-és állcsontsebészet, a fül-orr-gégészet, a plasztikai helyreállító sebészet, de érinti a szemészetet és a bőrgyógyászatot is. A részleget a megújult, legmodernebb infrastruktúrával és fiatal, elszánt kollégákkal jellemezte az osztályvezető főorvos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.