Ingyenessé válik a meddőség kezelése hazánkban

Mind a meddőség kivizsgálása, mind a gyógyszeres kezelése ingyenessé válik jövőre, így minden család egyenlő esélyekkel vállalhat gyermeket – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós úgy fogalmazott, a demográfiai helyzeten múlik a nemzet jövője, így a kormány rendkívül sok irányból támogatja a családokat. – A meddőség körülbelül 50 százalékban múlik a férfiakon és 50 százalékban a nőkön, ennek hátterében nemcsak genetikai okok, hanem környezeti hatások, civilizációs problémák is állhatnak – emlékeztetett a miniszter.

Szilágyi Anna
2019. 12. 20. 13:49
KÁSLER Miklós
Budapest, 2019. július 4. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere nyilatkozik a sajtónak a felnõtt kardiológiai osztály felújított intenzív terápiás részlegének átadása elõtt a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2019. július 4-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető hangsúlyozta, komplex és egységes program kidolgozására van szükség. A diagnosztikára évente több mint kilenc milliárd forintot, a meddőségkezelésben használt gyógyszerekre pedig évi 1,6 milliárd forintot fordít az állam. A már közfinanszírozott gyógyszerek esetében a támogatást száz százalékra emelik, az eddig fizetős készítményeket – amelyeknél a betegeknek önrészt kellett fizetni – pedig beemelik a tb-finanszírozottak közé. A diagnosztika támogatása pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2020. július elsejétől ingyenessé válik a kivizsgálás a nők és a férfiak esetében is.

További változás, hogy a beültetéseket 2020. január elsejétől teljesítményvolumen-korlát nélkül számolhatják el az intézmények, ez hozzásegít ahhoz, hogy a párok várakozás nélkül vehessék igénybe a közfinanszírozott meddőségkezelési programokat.

Kásler Miklós elmondta, az Észak-közép Budai Centrum – Új Szent János Kórház és Szakrendelő bázisán októberben létrejött a Nemzeti Humán Reprodukciós Intézet, amely összehangolja és szakmailag felügyeli a meddőségi központok országos hálózatát. – Növeltük az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek számát, így mára tizenkét ilyen központ van az országban, többek között Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Kaposváron és Budapesten – sorolta a miniszter. Az egészségügyi szakmai kollégiumnak létrejött a Humán Reprodukciós tagozata, és előkészítették a Nemzeti Humán Reprodukciós Programot is. Ezek mellett az új intézetben magas szintű szakérői munkacsoport jött létre a mesterséges megtermékenyítéssel és az újonnan elérhetővé váló technológiákkal kapcsolatos jogi, etikai kérdések megvitatására és konszenzus kialakítására – fűzte hozzá.

Kásler Miklós a sajtó kérdésére válaszolva elmondta, az intézkedésektől azt remélik, hogy 2022-re több mint négyezer újszülött jöhet világra. Emlékeztetett, hazánkban nagyjából 150 ezer meddő pár van, de a probléma a világ teljes nyugati felét érinti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.