Az Alkotmánybíróság dönt az Újpesti Torna Egylet címerügyében

A futballcsapat visszakaphatná a régi címerét, amely nemcsak az UTE, de Újpest számára is fontos szimbólum.

Kulcsár Anna
2020. 05. 21. 5:50
null
Az új tulajdonos megváltoztatta a 135 éves jelképet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idehaza eddig még nem volt rá példa, hogy valaki egy futballklub arculati elemeinek – jellemző színeinek, címerének vagy emblémájának – megváltoztatása miatt fordult volna a legmagasabb bírósági fórumokhoz. Az Újpesti Torna Egylet (UTE) esetében ez történt: az 1885-ben létrehozott, és több szakosztályt működtető újpesti egyesület kft.-ként működő futballcsapatának címerét a 2014-ben belépő új, többségi tulajdonos, az ügyvezető döntése nyomán, 2017-ben megváltoztatta.

Történt ez annak ellenére, hogy a külföldi befektető azzal a feltétellel vásárolta be magát 97 százalék erejéig a férfi felnőtt futballcsapatba, hogy az arculati elemekről a taggyűlés dönthet, csak százszázalékos szavazataránnyal, a kisebbségi tulajdonos UTE-val egyetértésben. Az ominózus címercsere előtt azonban a taggyűlés helyett csupán az ügyvezető intézkedett. Ezután az új címer díszítette a focisták mezeit is. Az azóta lezajlott különféle perek végeredményben az UTE vereségével zárultak, hiszen a Fővárosi Ítélőtáblával szemben a Kúria végül úgy döntött, hogy a személyiségi jog alapján nem lehet jóvátenni a címer megváltoztatását mint szerződésszegő magatartást.

Az új tulajdonos megváltoztatta a 135 éves jelképet
Fotó: Mirkó István

A Kúria döntése után az UTE panaszt tett az Alkotmánybíróságon (AB). Kérte: végezzék el az ügy alkotmányos felülvizsgálatát, s az Alaptörvény több pontjának megsértése miatt semmisítsék meg a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét, az azt megerősítő kúriai határozattal együtt. A futballcsapat ezzel visszakaphatná a régi címerét, amely nemcsak az UTE, de az egész városrész számára fontos szimbólum. A szokásos határidőket figyelembe véve az ügy várhatóan hamarosan az AB plénuma elé kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.