Az egyetemfoglalás egyáltalán nem új keletű jelenség

Pár liberálisabb amerikai egyetem a diákjai úgy érezték, hogy szükségük van a „safe space” megjelöléssel ellátott területek létrehozására.

Forrás: tűzfalcsoport2020. 09. 28. 13:48
null
A diákok maguk akarnak dönteni arról, kit engednek be az intézmény épületébe Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetemelfoglalás egyáltalán nem új keletű jelenség, egy jól bevált amerikai receptet próbálnak lemásolni a hazai színművészetisek is.

A liberálisabb amerikai egyetemeken a diákok egy része úgy érezte, hogy szükségük van a „safe space” megjelöléssel ellátott területek létrehozására, a szólásszabadság betiltására és az intézményesített erőszakra.

A Yale Egyetem diákjai biztonságos teret követelnek, 2015

Bizonyára kevesen emlékeznek rá, de pár évvel ezelőtt a nyugati sajtó még a „biztonságos terek” megteremtését mindennél előbbre tartotta, akár a szólásszabadság negligálását is elképzelhetőnek tartották, ha egy-egy egyetemen sérült a diákok „érzelmeikhez való joga”. Mindez a nyakatekertség jól jellemzi azt az atmoszférát, amely körüllengte és körüllengi azokat az egyetemeket, amelyeken jellemzően liberális tanrendben folyik az oktatás.

Ezekben az intézményekben nem a nyilvános vita, az érvelés, a szólásszabadság, a megértés és a tudományos empirizmus áll a középpontban, hanem sokkal inkább az egyetemisták érzései és az éppen trendi liberális irányzatoknak való megfelelés. Ilyen volt a háborúellenes hangulat (a 70-es években), ezt követte a különféle kisebbségek iránt rajongás, majd a migráció és a migránsok támogatása, legutóbb pedig a zöldkérdés vált központi elemmé, mígnem a feketék elnyomása elleni harc és a szobordöntögetések el nem mosták vagy háttérbe nem szorították a korábbiakat.

Tehát látható, hogy egy több évtizedes „fejlődés” hatására a nagy nyugati egyetemeken a politikai korrektség felülírt mindent, és mára már eljutottunk oda, hogy nem a tudományosság, a szakmai előmenetel, a kutatások aktualitása és mindennapi hasznossága számít, hanem leginkább az, hogy az éppen aktuális belterjes liberális kánont miképp lehet a legjobban kiszolgálni. Ezek a változások az egyetemeken általában erőszakosan mentek végbe, emlékezzünk csak arra, hogy pár évvel ezelőtt a politikai korrektség álomvilágának oltárán Amerikán egy erőszakhullám söpört végig: egyetemisták, különböző baloldali bűnözői csoportokkal karöltve tanárokat fenyegettek meg, majd a biztonságos terek reményében kirakatokat törtek be, jobboldalinak vélt oktatókat, politikusokat, újságírókat fenyegettek vagy hurcoltak meg a liberális média hathatós támogatásával. Erre Magyarországon is találunk példákat, leginkább 2013-ból, amikor a Hallgatói Hálózat megpróbált szakmai kérdésből politikait csinálni, de akkor még nem voltak annyira hangsúlyosak azok a kortárs „liberális érzékenységek” (safe space stb.), amelyek táptalajként szolgálhattak volna egy ideológiailag megalapozott konfrontációhoz.

Ami most Magyarországon, a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajlik, az tulajdonképpen mellékzöngéje annak, ami az Egyesült Államokban már pár éve folyamatosan zajlik. Egyetemisták elbarikádozzák magukat, elfoglalják a középületeket, és elvárják, hogy az adófizetői pénzből fenntartott intézmény úgy működjön, ahogyan azt ők megálmodták. Teszik mindezt a liberális média hathatós támogatásával. A „casus bellit” természetesen az új kuratórium kinevezése és a modellválltás jelentette, de amint láttuk, ez csak ürügy arra, hogy megmutassák, ha bárki megpróbálja a „safe space”-ükből kimozdítani, vagy a valóságtól teljesen elrugaszkodott, csak egy szűk belvárosi liberális klub érdekeit szolgáló ideológiai elkötelezettségüktől a szélesebb társadalmi rétegek és szakmaiság felé terelni, akkor akár illegitim cselekedetekre is elszánják magukat.

További videókat IDE KATTINTVA láthatnak!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.