Az ügyészség kihallgatta Demeter Mártát

Magyar Nemzet
2019. 08. 24. 7:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze negyedórát vett igénybe Demeter Márta gyanúsítotti kihallgatása hivatali visszaélés miatt pénteken a Központi Nyomozó Főügyészségen – értesült a Magyar Nemzet.

Az LMP-s országgyűlési képviselő vallomást nem tett, panasszal élt a gyanúsítás ellen – közölte az ügyészség. A megalapozott gyanú szerint Demeter Márta 2018 szep­temberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította – közölte az ügyészség.

Mint ismert, a képviselőnő tavaly októberben fordult írásbeli kérdésekkel az illetékes miniszterekhez azt tudakolva, hogy a honvédség Airbus típusú repülőjével miért utaztatták Orbán Viktor lányát. Kiderült azonban, hogy ilyen nem történt, valójában egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja utazott a gépen, engedéllyel. Az ügy folyományaként a képviselőnőt februárban a házelnök javaslatára a parlament felmentette bizottsági alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárása során a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg. Demeter Mártát a NATO parlamenti közgyűléséből is visszahívta az Országgyűlés elnöke; lapunk úgy tudja, hogy az LMP-nek joga lenne a helyére jelölni valakit, ám a párt ezt az eljárás elleni kifogásai miatt nem teszi meg.

Amellett, hogy a miniszterelnök lányáról szóló közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. Az ügyészség azért tudott eljárni az ügyében, mert a képviselőnő mentelmi jogát – Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés a 2019. július 12-én kelt határozatával felfüggesztette.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja Demeter Mártát, akkor a politikust három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.