Az újbudai baloldal nem állt ki az önkényuralmi rendszerek áldozatai mellett

A baloldal továbbra sem határolódott el László Imre Újbuda DK-s polgármestere Hitlert méltató kijelentéseitől. A baloldali képviselők távolléte miatt határozatképtelen volt a helyi Fidesz által kezdeményezett pénteki rendkívüli testületi ülés, amelyen a kormánypárti politikusok az önkényuralmi rendszerek áldozatainak védelméről szóló politikai nyilatkozatot bocsátottak volna szavazásra.

2020. 07. 27. 11:41
LÁSZLÓ Imre
Budapest, 2019. február 20. László Imre DK-s képviselõ a Magyarország területén élõ nemzetiségek helyzetérõl szóló beszámoló elfogadásáról tartott vitán az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. február 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megfutamodott a baloldal, ismét bebizonyították, hogy csak a saját politikai érdekeiket nézik, nem törődnek sem az alapvető emberi jogokkal, sem az újbudaiak képviseletével. Gyávaságuk miatt Újbuda jó híre ismét csorbát szenvedett, hiszen továbbra sem foglalnak nyíltan állást a DK-s polgármester, László Imre nácimosdató, európai demokratikus alapelvekkel ellentétes kijelentéséről. Továbbra sem derül ki, hogy elítélik vagy egyetértenek vele, netán ők is szimpatizálnak Hitler munkásságával” – olvasható a XI. kerületi Fidesz közleményében. A kommünikében arra reagáltak, hogy a kormánypárti képviselők által kezdeményezett rendkívüli ülés határozatképtelen volt, ezért a képviselő-testület nem tudta elfogadni a helyi Fidesz önkényuralmi rendszerek áldozatainak védelméről szóló politikai nyilatkozatát.

Hangsúlyozták: a László Imre (DK) polgármesternek írt hivatalos indítványban külön kihangsúlyozták az ülés sürgős jellege mellett a határozatképesség fontosságát is. „A távolmaradás nem mentesít senkit a felelősség alól! Aki némán, tétlenül nézi a náci diktátor méltatását, amely alapjaiban sérti meg a holokauszt áldozatainak emberi méltóságát, kegyeleti jogait, szintén az emberi jogok ellen szavaz, és nem méltó a politikai pályára” – írták. Hozzátették: polgármesterként László Imre feladata lenne megvédeni, képviselni a kerületben élők érdekeit, különösen ebben a sajátos helyzetben, amikor a napi támadások az ő felelőtlen, megbotránkoztató szavai következtében zúdulnak a kerület lakosaira. „A DK-s politikus nem méltó arra, hogy Magyarország ötödik legnagyobb városának, a 150 ezer ember otthonául szolgáló XI. kerületnek a vezetője legyen” – áll a közleményben.

A Fideszes képviselők az önkényuralmi rendszerek áldozatainak védelméről szóló politikai nyilatkozatban egyebek mellett arról akarták biztosítani Újbuda lakóit, hogy a testület egészének elfogadhatatlan a fasiszta és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos minden relativizáló kijelentés, és határozottan fel is lépnek ezek ellen.

Mint korábban megírtuk, László Imre az újbudai önkormányzat képviselő-testületének június végi ülésén úgy vélte, Adolf Hitler megérdemelte, hogy 1938-ban a Time magazin az év emberének választotta. Szerinte elvitathatatlanok a náci diktátor Németországért tett cselekedetei. A DK-s polgármester a Hitlert méltató kijelentéseit az azzal kapcsolatos vitán tette, hogy legyen-e a XI. kerületben Nelson Mandela park. A Fidesz képviselője, Junghausz Rajmund ugyanis Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztése ellen azzal érvelt, hogy Mandela vitatott személyiség, s emlékeztetett a néhai dél-afrikai elnök terrorcselekményeire is. László Imre erre reagálva próbált hasonlatot találni Hitler példájával. Bár László Imre szabadkozott az ominózus kijelentése után, néhány nappal később egy másik hírhedt nácival, a koncentrációs táborok emberkísérleteket végző rettegett doktorával, Josef Mengelével keverte össze Nelson Mandelát.

Némi hezitálás után Barabás Richárd, Újbuda párbeszédes alpolgármestere jelentette ki egy hétfői sajtótájékoztatón, hogy az önkormányzat és annak vezetése „maximálisan hisz az emberi egyenlőségben, valamint a mindenkire kiterjedő egyetemes méltóságban, és ezeket az elveket maximálisan érvényesítik a munkájuk során.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.