Bagdy Emőke közleményben reagált a személyét ért támadásokra

A szakember megerősítette: egy adott kor alatt a gyermekek szexuális érzékenyítése nem javallott.

Forrás: Facebook/Bagdy Emőke2020. 10. 16. 17:05
Bagdy Emõke
Budapest, 2012. november 29. Bagdy Emõke pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa beszél az együtt élõk közötti erõszakról tartott parlamenti nyílt napon a Parlament Delegációs termében 2012. november 29-én. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bagdy Emőke pszichológusprofesszor a közösségi oldalán megosztott közleményben reagált azokra a személyét érintő sajtóvisszhangokra, amelyet az első magyar genderideológiát tartalmazó mesekönyv körüli vita váltott ki. Az ismert szakember nyomatékosította: a továbbiakban a témát illetően nem kíván nyilatkozni, érdemi megbeszélésre csakis szakmai fórumokon, kollégákkal történő munkában lesz nyitott.

A klinikai szakpszichológus álláspontja a következő:

„1. A szóban forgó mesekönyvről az újságírói kérdésre reagálva válaszoltam csupán, mivel a könyvet nem ismertem korábbról.

2. Válaszomban szakmai megközelítéssel éltem, amelyet jelenleg is fenntartok, egy adott kor alatt a gyermekek szexuális érzékenyítése nem javallott.

3. Minden olyan cselekedettől, amely könyvek megsemmisítéséhez, más emberek kirekesztéséhez vezet, elhatárolódom.

4. Egész munkásságomat arra tettem fel, hogy segítsem az egyén és a társadalom minél harmonikusabb együttműködését, az arra rászorulók beilleszkedésének elősegítésével, a lehető legtámogatóbb közeg létrehozásával.

5. A többségtől való különbözősége alapján bárki megbélyegzése számomra teljességgel elfogadhatatlan.”

Bagdy Emőke a Magyar Nemzetnek adott szakmai véleményét megfogalmazva került a támadások kereszttüzébe, amelyben tudományos tényekre alapozva világított rá a mesék által történő korai érzékenyítés kockázataira. A cikk megjelenése után a Meseország mindenkié című kiadvány mellett is kiállt a pszichológusok egy nagyobb csoportja, akik közleményben határolódtak el minden olyan szakembertől – köztük Bagdy Emőkétől is –, akik velük ellentétes véleménynek adtak hangot. De emellett

a professzor asszonyt a szakmaiatlanság, a tudománytalanság, sőt a gyűlöletkeltés szándékával vádolták meg.

A neves szakember lapunkban reagált az aláírók által megfogalmazott rágalmakra, és nyomatékosította: sohasem keltett gyűlölet, nem is fog, de a tudomány nevében tiltakozik az alaptalan vádak ellen, hiszen az általa elmondott tények cáfolhatatlanok, és nem a közízlés hivatott eldönteni azok igazságát. A klinikai szakpszichológus védelmére és szakmai érdemeinek az elismerésére támogató petíció indult, amelyet már több mint harmincezer ember írt alá. Időközben kiderült, hogy a nyílt levelet aláíró pszichológusok névsora is megkérdőjelezhető, ugyanis arra bárki könnyedén feliratkozhat anélkül, hogy szakmabeli lenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.