Betiltották a szakmai rendezvényeket több ágazatban

Sem az egészségügyben, sem a szociális, illetve a köznevelési ágazatban nem lehet a továbbiakban személyes jelenléttel megtartani a szakmai rendezvényeket – közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Helyette online konferenciákat szabad csak szervezni.

Magyar Nemzet
2020. 09. 09. 19:04
null
Az eredményeket ki is merik mondani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter megtiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai tárgyú rendezvények személyes jelenléttel történő megtartását. Az ebbe a körbe tartozó rendezvényeket kizárólag online módon lehet megtartani – közölte lapunkkal az Emmi.

Kivételt képeznek a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó, online módon nem megtartható rendezvények, ezeket a megfelelő járványügyi megelőző intézkedések betartásával lehet lebonyolítani.

Az intézményvezetőknek küldött miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend részletesen leírja, hogy az online módon nem megtartható rendezvények szervezőinek és résztvevőinek milyen szabályokat kell betartaniuk. A megelőző intézkedések betartása a szervezők felelőssége.

A közfeladat ellátásához szükséges konferenciákat előre be kell jelenteni a megrendezés helye szerint illetékes népegészségügyi hatóságnak, amely a helyszín és a körülmények ismeretében meghatározza a rendezvényen egy időben jelenlévők maximális létszámát.

A hatóságok a rendezvények helyszínein szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek.

A miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend felhívja a figyelmet az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedésre, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek részt a rendezvényen.

Rendkívül fontos a személyi higiéne betartása, kerülni kell a közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat.

Javasolt az érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése.

Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, ezért nagyon fontos a 1,5 méteres távolság lehetőség szerinti tartása a résztvevők között. A WHO ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. Zárt térben, a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.