Boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen

Magyarország Tanács előtti meghallgatásáról, az uniós klímacélokról és a fővárosi nagyberuházásokról is szó volt a csütörtöki, jubileumi, 150. Kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kulturális törvény módosítása kapcsán a színházak kiszámítható működését és a tiszta felelősségi körök kialakítását hangsúlyozta.

2019. 12. 12. 11:48
GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. december 12. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áttekintettük az aktuális uniós ügyeket, a 7-es cikkely szerinti brüsszeli eljárás meghallgatásait. Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik. Ha a tanácsi meghallgatásokon nem a Soros szervezetek kérdéseit teszik fel, akkor nem lenne miről beszélni – számolt be a szerdai kormányülésről Gulyás Gergely a csütörtöki, 150. Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Tanács ülése kapcsán elmondta, a szeptemberi zárt ülés anyagát kikérte egy CEU-s vendégoktató, és azt érthetetlen módon megkapta, majd a twitteren nyilvánosságra hozta, eközben Kovács Zoltán államtitkárt azért támadják, mert a saját véleményét közvetítette a mostani ülésről. – Ez a kettős mérce tipikus példája – jelentette ki.

A magyar állam csak akkor tudja támogatni a 2030 túlnyúló uniós klíma vállalásokat, ha azt nem az embereknek kell megfizetni, hanem a szennyezőknek – folytatta a tárcavezető. Felhívta a figyelmet, hogy az EU mindössze 9 százalékban felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért. – Hazánk a hatodik legalacsonyabb egy főre eső kibocsátási mutatóval rendelkezik az EU-ban, 1990 óta 30 százalékkal csökkent az ország szennyezése – hívta fel a figyelmet.

A kulturális törvény módosítása kapcsán Gulyás Gergely elmondta, gyakorlattá vált, hogy vélt vagy valós kormányzati munkaanyagokat, miniszteri előterjesztéseket hoznak nyilvánosságra egyes sajtóorgánumok, hangulatot keltenek, majd pedig kiderül, hogy végül más döntést hoz a kormány. A Gothár-ügy kapcsán elmondta, hogyha az önkormányzati mellett állami támogatást is kap egy színház, akkor az adott önkormányzattal egy szerződést kell kötni a működés alapvető kritériumairól. Azt is elmondta, hogy az ellenzék által hangoztatott kinevezési vétójogról szó sincs, majd felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a főváros vezetése az, amely politikai alapon akar igazgatókat kiválasztani a teátrumok élére. – A politikai vitákon túljutva mindenki meggyőződhet majd arról, hogy a hosszú távú megállapodások a színházak kiszámítható működését biztosítják – tette hozzá.

A miniszter a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának pénteki ülésén a főváros egyértelmű álláspontját várja, hogy van-e kórház stop Budapesten, támogatják-e a Dél-budai Centrumkórház felépítését. Gulyás Gergely szerint az atlétikai vb megrendezése kapcsán már nincsenek nyitott kérdések, a Fővárosi Közgyűlés és a kerületek egyhangúlag támogatták a 2023-as rendezvény megszervezését. – A szabadabb és zöldebb Budapest megteremtéséhez az a 60-70 hektáros zöldterület fejlesztés is kell, amit a vb megrendezéséhez kapcsolódóan alakítanak ki – mondta a kormánypárti politikus. Azzal kapcsolatban, hogy Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester a Liget Projekt már épülő beruházásait is visszabontaná, a miniszter azt mondta, ezt a felvetést a polgármesternek Karácsony Gergely főpolgármesterrel kell tisztáznia, mivel az ő eddig megismert álláspontja eltér ettől. A Magyar Nemzet kérdésére azt is elmondta, hogy a kormány szeretné, ha a főváros által ellenzett intézményeket is fel lehetne építeni a Liget Projekt keretében, közte a lebontott Petőfi Csarnok helyén az Új Nemzeti Galériát. – Ezeknek az épületeknek a tervei elkészültek, az építési engedélyek és a terület rendelkezésre áll – hangsúlyozta. Az Állatkertben épülő Biodóm kapcsán megjelent sajtóhírekre, miszerint 20 milliárd forint hiányzik a befejezéséhez, úgy reagált, eddig két részletben – nettó 23 és 17 milliárd forintot – utaltak a beruházáshoz, aminek megvalósításért Persányi Miklós főigazgató és a főváros felel, de ha bármi probléma van, a kormány várja a hivatalos megkeresést.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: Budapest egészségfejlesztésére 42 milliárd forint szerepel a 2020-as költségvetésben, ebből 12 milliárd a kerületek egészségügyi beruházásait szolgálja, ami már most több, mint amit a főpolgármester időarányosan kért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.