Csaknem négyszáz diák tesztje lett pozitív

A gyakorlati foglalkozások személyesen is megtarthatók a szakképzésben, és a köznevelésben is van lehetőség kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokra a digitális munkarend idején – értesült lapunk. A szóbeli érettségikhez hasonlóan a szakmai vizsgákat és ágazati alapvizsgákat sem halasztják el, a pedagógus minősítéseket azonban felfüggesztik.

Csókás Adrienn
2020. 11. 12. 7:45
null
2020.05.04. Budapest Xantus János kéttannyelvű Gimnázium érettségi,Magyar nyelv érettségi, vírus, érettségi, COVID19 Fotó:Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakképzésben és a köznevelésben is megszülettek azok a miniszteri határozatok, amelyek a legfrissebb járványügyi korlátozásokhoz alakítják az oktatást. Mint ismert, a középiskolai évfolyamokon digitális tanrendre kellett átállni tegnap. Ennek fő oka Maruzsa Zoltán államtitkár közlése szerint, hogy

a 14-18 éves korosztály négyszer olyan aktivitással hordozta a vírust, mint az alsó tagozatos és az óvodás gyerekek.

A határozat értelmében a közismereti és szakmai elméleti órákat mostantól online szervezik a szakképzésben, ám a személyes jelenlétet igénylő gyakorlati foglalkozásokat továbbra is tanműhelyben vagy gazdasági környezetben tartják meg, lehetőleg heti tömbösítéssel, kis csoportokban, az óvintézkedések legszigorúbb betartása mellett. A jelenléti foglalkozások teljes ideje alatt kötelező a maszk viselése, a védőtávolság tartása, vagy a résztvevők fizikai elválasztása, illetve belépéskor a lázmérés. A szakmai vizsgák lebonyolításánál ez már kialakított gyakorlattá vált.

Megtudtuk azt is, hogy az őszi szakmai vizsgák folyamatban lévő számonkéréseit és az ágazati alapvizsgákat nem halasztják, emellett a tanulóknak szükség szerint biztosítani fogják a kollégiumi ellátást is. Akinek nincs digitális eszköze az online tanuláshoz, kaphat az iskolától, és az oktatók használhatják az intézmények infrastruktúráját is, mivel az épületeket nem zárják be.

A legutóbbi, november 4-i adatok szerint a szakképzésben eddig 518 oktató és 1944 tanuló került járványügyi megfigyelés alá vagy karanténba. Közülük 246 oktató és 392 tanuló PCR-tesztje lett pozitív, összesen 230 iskolából. A szakképzésben egyébként több mint kétszázezren tanulnak, vagyis a diákok fertőzöttsége még mindig rendkívül alacsony: mindössze 0,2 százalék körüli. Online oktatásban jelenleg több mint tízezer tanuló vesz részt az ITM-hez tartozó iskolákban.

Kitértek arra is, hogy a védekezéshez a szakképzési centrumok eddig 230 719 darab maszkot, 79 679 pár kesztyűt és 4571 új hőmérőt és az ezer fő feletti intézmények összesen 24 darab hőkaput kaptak, emellett mindenhol folyamatos a fertőtlenítőszerek és egyéb eszközök utánpótlása.

– A szakképzés felkészült a digitális oktatásra való átállásra, a minisztérium a tavaszi tapasztalatokat is felhasználva, az intézmények bevonásával alakította ki a tantermen kívüli oktatás feltételeit – összegzett lapunknak Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára, aki szerint a járvány okozta rendkívüli helyzetben is biztosítani kell a diákoknak a tanulási lehetőséget. Hozzátette: a változásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra a KRÉTA rendszeren keresztül hívták fel az intézményvezetők és a szülők figyelmét. A legutóbbi fejlesztéseknek köszönhetően ez a szoftver alkalmas többek között a tanórai és házi feladatok kiosztására, valamint csoportos és privát beszélgetésekre, élő konzultációk, értekezletek megtartására is.

Bizonyos esetekben a köznevelésben is találkozhatnak személyesen a középiskolások és a tanáraik – ez már Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének friss határozatából derül ki, amely szerint szükség vagy igény esetén

az igazgatók döntése alapján lehet egyéni vagy kiscsoportos konzultációkat szervezni a gimnáziumokban.

Felfüggesztik viszont a Pedagógus I. és II. fokozat elérését célzó minősítési eljárásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.