Családbaráttá alakítják át a szülészeteket

Az egészségügyi dolgozók és orvosok esetében külföldi tanulmányutakat, továbbképzéseket is biztosítanak a tapasztalatcsere érdekében.

Szilágyi Anna
2020. 02. 16. 7:05
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családbarát szülészet pályázati program infrastrukturális fejlesztéseinek csaknem fele már megvalósult – mondta pénteken az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: négy helyszínen már a múlt év végén és ez év elején birtokba vehették a családok a felújított kórtermeket és szülőszobákat, további tizenöt osztályon pedig a következő hetekben tehetik ezt meg. Kásler Miklós felidézte: a kormány kiemelt programja 2010 óta a családok támogatása, és számos intézkedéseinek egyike, hogy családbarát szülészeteket hozzanak létre. A kormány az ember lelki és testi szükségleteinek megfelelő, ideális körülményeket szándékozik kialakítani a szülészeti osztályokon – mondta, és kijelentette azt is, hogy a szülészetek országszerte családbaráttá válnak 2021 végéig.

Kásler Miklós emlékeztetett, hogy a kormány tízmilliárd forint forrást biztosított a családbarát szülészeti programra. A pályázat első ütemében 44 kórház 6,4 milliárd forintban részesült az infrastrukturális háttér megerősítésére. Ezek az intézmények évente mintegy hetvenezer szülést vezetnek le országszerte – tette hozzá.

A támogatásból ötven szülészeti osztályon és tizennégy koraszülött intenzív ellátást nyújtó egységben (PIC) korszerűsítették a szülőszobákat és a kórtermeket. – Többek között az anya és gyermek együttes elhelyezését lehetővé tévő kórtermeket alakítanak ki, illetve az édesapák jelenlétét is biztosító családi szobákat rendeznek be – fejtette ki a miniszter. A második ütemben 53 intézmény összesen 3,4 milliárd forint támogatást kapott, ez 52 szülészeti osztályt és 19 PIC-et érint. Kásler Miklós hangsúlyozta, ebben a szakaszban az infrastrukturális fejlesztések mellett a képzésekre is fordítottak forrásokat, például a várandósok felkészítése és a szoptatás támogatásának megerősítésére, illetve az édesanyáknak a szülés körüli időszak lelki támogatására.

Az egészségügyi dolgozók és orvosok esetében pedig külföldi tanulmányutakat, továbbképzéseket is biztosítanak a tapasztalatcsere érdekében. Ezek mellett ösztönzik a gyermekek lehetőség szerinti természetes úton történő táplálását, valamint anyatejgyűjtő állomások láncolatát is tervezik kialakítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.