Csörte: Egy destabilizált Törökország nem tudna feltartóztatni négymillió migránst

Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: Nem teljesülnek a kvóták alapján végzett áthelyezési programok, hosszas eljárások – ez jellemzi most az unió migrációs politikáját. Mely területet kellene javítani, és mit tehet hazánk, hogy a probléma mérséklődjön? Ennek fényében pedig milyen álláspontot kell képviselni a törökökkel szemben? Négy vitapartner: a pást bal oldalán Závecz Tibor, a Závecz Research alapító ügyvezetője és Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa, a jobb oldalán pedig Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport ügyvezetője és Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője.

Forrás: Hír TV2019. 11. 14. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sok kritikát kapott a múlt heti Erdoğan-látogatás miatt Orbán Viktor, aki azt mondta a törököket nem szabad megkerülni az európai migrációs politika alakításában. Szakonyi Péter, a Napi. hu főmunkatársa emlékeztetett, a kormányfő a múlt pénteki rádióinterjújában kifejtette, erős emberek kellenek, akik biztosítani tudják a status quo fenntartását. Szerinte ez még igaz is lehet, és ennek alátámasztására példaként hozta fel Líbiát, ahol az erőskezű Moammer Kadhafi megölése után látványosan megbukott a demokráciaexport. Szakonyi Péter szerint Orbán Viktornak Törökországra van kihegyezve mondatainak első része.

Itt nem csak arról van szó, hogy Törökország nélkül nincs megoldás, Marokkó nélkül sincs, Tunézia nélkül sincs, Líbia nélkül sincs – tette hozzá.

M. Dobos Marianne felvetésére, hogy továbbra is fennáll az EU-Ankara szerződés, a Napi.hu főmunkatársa úgy vágott vissza, hogy a nyáron lett volna egy másik szerződés is, amit Magyarország megfúrt, és az EU pontosan ezekkel az országokkal állapodott volna meg. Szakonyi Péter szerint Magyarországnak egyértelmű álláspontot kellene képviselnie, mert ez jelenleg nem ismert.

Az elhangzotthoz Závecz Tibor hozzátette, abban a kormányfőnek igaza van, hogy Törökországot nem lehet megkerülni a migrációs jelenség kezelésében, de meglátása szerint a probléma az, hogy a tüntetők és az ellenzéki pártok háborús bűnökkel vádolták meg a török elnököt, így – emelte ki a a Závecz Research alapító-ügyvezetője – nem szabad összemosni a migrációs politikát és az emberi jogok képviseletét.

Gajdics Ottó a témával kapcsolatban kifejtette, üdvözlendő az, hogy most már az uniós szervezetekben a döntéshozók is elmeditálnak azon, hogy mi értelme van a kvótapolitikának, egy olyan rendszernek, amiről fényesen bebizonyosodott, hogy nem működött eddig sem.

- Akárhogy nevezik el, akárhogy csűrik csavarják, akármilyen módon próbálják a torkunkon ledugni – tette hozzá.

A Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője kiemelte az Orbán Viktor által is sokszor hangoztatott mondatot, hogy nem kezelni, hanem megállítani kell az illegális bevándorlást, hiszen aki megállítani akarja állítani, az értelemszerűen ebben szövetségesnek tekinti Törökországot és a török elnököt.

Aki kezelni akarja, sőt azt szeretné, hogy minél többen jöjjenek be, annak az a célja, hogy Erdoğant eltávolítsa az útból, mert az ő szándékait ő akadályozza, ezért óriási világnézeti különbség van annak megítélésben, hogy mit kell csinálni a migrációs politikában – mutatott rá.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport ügyvezetője leszögezte, ő és Gajdics Ottó is állítja, ha Erdoğan elmozdul és nem ő vezeti Törökországot, akkor nem tartható fenn az a stabil helyzet, ami most van (…) egy destabil Törökország jönne létre, egy destabil Törökország nem tudná a rendet fenntartani, hiszen négymillió menekültet és migránst egy országban állomásoztatni, ahhoz egy nagyon erős kezű irányításra van szükség.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.