Egész télen szánkózható lesz a Normafa

Az idei téltől megkezdődik a hópótlás a Normafán, ezáltal egész télen szánkózható lesz a budai közkedvelt kirándulóhely. A Hegyvidéki Önkormányzat hamarosan megkezdi az Anna-rét melletti kedvelt szánkózó- és sífutóterület hópótlásának előkészítését, majd következő lépésként a lesiklópálya területét is engedélyezhetik.

2021. 06. 01. 14:42
null
Több helyen is szánkózáshoz és síeléshez elegendő hó esett Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az enyhe téli időjárás miatt, egyre kevesebb hó marad meg a városban, ezért is örvendetes, hogy hóágyúzással állítanak elő havat a sífutó-pályánál a Normafánál. Nagyobb lehetősége nyílik így a sportolásra a síelés kedvelőinek Budapesten – mondta lapunknak Fürstner József, a Magyar Síszövetség elnöke, aki hozzátette: üdvözli, hogy szervezett körülmények között tölthetik el a szabadidejüket a síelők, szánkózók és a kirándulók. A Normafánál a 2010 és 2020 közötti években átlagosan 46 napig volt hótakaró, ebből 23 napig tíz centiméternél vastagabb. Egy hosszabb, kiszámíthatóbb téli sportidény feltehetőleg elejét veheti annak a problémának, amit a rohamszerű, néhány hétvégére koncentrálódó lakossági terhelés jelent.

Egész télen hótakaró várja a szánkózókat a Normafán
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A munkálatok befejeztével várhatóan három-három és fél hónapon keresztül lesz használható téli sportolásra a terület.

– Ezzel a fejlesztéssel nagyon sok konfliktust és balesetet ki lehet küszöbölni, hiszen elkülönített pályák fogják várni a sportolókat. Pozitívum, hogy a parkolás és a buszvégállomás ügyét is rendezik, és bölcsen nem a zöldövezetből vették el a területet, hanem régi építési telket használtak fel erre a célra – mondta el a sportember, aki hozzátette: ezt a környezetbarát technóligát használják Svájcban és Ausztriában. Ha a hőmérséklet tíz fok alá süllyed, mesterségesen lehet havat előállítani.

– A sífutás könnyen elsajátítható, olcsó és egészséges szabadtéri téli sport. A pandémia alatt pedig felértékelődtek a szabadtéren űzhető szabadidős tevékenységek. A sífutó felszerelés könnyen szállítható, sífutó cipőben lehet sétálni is. A Normafa a fővárost és az agglomerációt kiszolgálja, síelésnek ez az ága mindenki számára elérhető – mondta el a Magyar Sí Szövetség elnöke.

Most új fejezet nyílhat a Normafa történetében azzal, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat megkezdi az Anna-rét melletti kedvelt szánkózó- és sífutóterület hópótlásának előkészítését.

 

A fejlesztést alapos és felelős szakmai munka alapozta meg. Nyolc éven át tartott a több vegetációs cikluson átívelő, többször aktualizált Natura 2000 hatásvizsgálat, amelyhez 2015-től előzetes környezeti hatásvizsgálat is társult. Ezek, valamint az erdő-igénybevételi és a természetvédelmi engedélyek alapján újulhat meg a téli Normafa. A vizsgálatok igazolták, hogy a téli sportok nem veszélyeztetik a környezetet és az élővilágot. A hóréteg vastagságának növelése viszont elősegítheti a gyepen a mechanikai sérülések elkerülését, a kiegészítő hópótlás pedig az olvadás után javítja a talaj és így az őshonos növényzet minőségét.

A megfelelő engedélyek alapján egy csőrendszer kerül a földbe, amihez csak a téli szezonban csatlakoznak a kizárólag tiszta vizet felhasználó hókészítő eszközök.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem sícentrum épül a turistáknak, hanem gyakorlópálya a kezdőknek, hogy a Normafán biztonságos helyen, olcsón tanulhassanak, és elkerülhessék a felkészületlenségből adódó baleseteket.

Mikó Gergely, a Normafa Park vezetője lapunknak elmondta, tíz centiméteres hórétegen, gyakorlatilag a növényzeten szánkóznak a Normafára látogatók, ráadásul azon a néhány havas napon nagy tumultus alakul ki a szánkópályán, sokan pedig a sípályán csúsznak le, ami balesetveszélyes az alján lévő fák miatt.

A szánkópálya alján ellenben egy hosszabb egyenes szakasz található, ahol elkerülhető, hogy a fáknak ütközzön valaki.

A Normafánál nagy problémát jelentett, amikor leesett a hó, a zsúfoltság miatt rengeteg balesetnél kellett segédkeznünk. Ezért elkülönítik a szánkózókat a síelőktől. A későbbiekben pedig, az engedélyeztetés után a sílesikló pályát is hóágyúzzák majd. Idén viszont biztos, hogy csak az Anna-rét melletti szánkó- és sífutópályán lesz hópótlás – tájékoztatott a Normafa-park igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.