Egy baloldali portál szúrt oda Gyurcsány Ferencnek

Az MSZP által kézivezérelt Hírklikkben bírálták Gyurcsányt egyebek mellett azzal, hogy „hatalmas és súlyos” hibákat követett el 2006-ban. A portálnak nyilatkozó Kaltenbach Jenő – akit Karácsonyék korábban a Párbeszéd által elképzelt antikorrupciós ügyészség vezetőjének szántak – kizárta, hogy Orbán Viktor hasonló ballépéseket követne el.

2020. 09. 21. 14:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványosan odaszúrtak Gyurcsány Ferencnek a baloldali szövetségesei. Az MSZP kézivezérlése alatt álló Hírklikk hétfői cikkében ugyanis Kaltenbach Jenő, egykori kisebbségi ombudsman azt fejtegette, hogy az elmúlt évtizedekben Magyarországon egyedül Gyurcsány vezetése alatt szerveződött olyan tömegmozgalom, amely sikerrel lépett fel a hatalmon lévő kormánnyal szemben. – Ami nagyon megrázó volt és el is vezetett Orbánék 2010-es győzelméhez, az a bizonyos gyurcsányi hazugságbeszéd, illetve az azt követő hatalmas és helyenként erőszakos megmozdulások voltak, amik megalapoztak egy orbáni legitimációt. [...] Gyurcsány hatalmas és súlyos hibákat követett el és nem csak egyet, többet is – fogalmazott Kaltenbach, akit Karácsonyék korábban a Párbeszéd által elképzelt antikorrupciós ügyészség vezetőjének szántak. Hozzátette: Orbántól Viktortól nem biztos, hogy lehet hasonló hibákra számítani, mivel neki „elég nagy tapasztalata van arról, hogyan is működik Magyarország”. – Semmiképpen se bízzanak abban, hogy Orbán olyan hibákat követ el, mint tette azt Gyurcsány annak idején – nyomatékosította.

A cikk látszólagos apropója az volt, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők múlt csütörtökön közel 260 ezer begyűjtött nemzeti konzultációs ívet vittek a miniszterelnök rezidenciájához. A helyszínen megtartott demonstráción utóbbi kijelentette, hogy az MTVA székházához október 23-án százezer embert vár, akikkel „tán megrengetnék ők a világot, de a kormányt mindenképpen”. Kaltenbach ezzel kapcsolatban osztotta meg szkeptikus nézeteit, és rögtön rátért Gyurcsány bírálására. Ez azért is pikáns fejlemény, mert Gyurcsány Ferenc az ellenzék legerősebb szereplője, és pártja, a DK is a legnagyobb szavazói támogatottságot tudhatja magáénak a baloldalon. A bukott MSZP-s miniszterelnök magas elutasítottsága ellenére a baloldali szivárványkoalíció már összeállt, legalábbis abban már megállapodtak, hogy a 2022-es parlamenti választáson közös egyéni jelölteket fognak állítani, és a közös pártlista és miniszterelnök-jelölt állítása is egyre többet kerül szóba.

Mindezek mellett dilemmát jelent a baloldali pártok számára a gyurcsányi örökség vállalhatatlansága, és az egykori kormányfő megosztó személyisége, és megnyilvánulásai. Ennek korábban már több alkalommal is voltak jelei, egyebek mellett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is odaszúrt Gyurcsány Ferencnek, amikor arra utalt, hogy amennyiben a DK pártközpontjában manipulálták a gödi önkormányzatban a momentumos polgármester körüli botrányt kirobbantó hangfelvételt, akkor „átgondolnák az ellenzéki együttműködést”. Göd mellett egyébként több önkormányzatban is mutatkoztak kisebb-nagyobb törésvonalak – egyebek mellett a VII. és a XI. kerületben, Rákospalotán, valamint Szombathelyen – a DK és több ellenzéki párt között, ami az országos politikában szerveződő együttműködésre is rányomhatja a bélyegét.

A Hírklikk cikke azért is különös, mert az MSZP, és annak az utóbbi időben kinövéseként működő Párbeszéd teljesen a DK árnyékába került az elmúlt időszakban, hiszen például több szocialista politikus – mások mellett a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándor és Kiss László, Óbuda polgármestere – pártolt át Gyurcsányékhoz. Ráadásul az épphogy a parlamenti bejutás küszöbén álló támogatottságú szocialisták már mindössze öt mandátummal is beérnék, és ennek fényében folytattak tárgyalásokat a DK-val is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.