A környezetterheléssel arányos adófizetés ösztönözhetne egy tisztább jövőt

Ha bevezetnék a zöldadót, az ország fenntarthatósága és versenyképessége tovább javulna.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 05. 28. 15:45
null
A műanyag négy-öt évszázad alatt bomlik el, a fémdobozoknak 50-100 év kell Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazságosabb lenne a közteherviselés, ha a multinacionális nagyvállalatok az ökolábnyomukkal arányos zöldadót fizetnének Magyarországon, mivel ezen vállalatok környezeti hatása jóval nagyobb, mint az az ellentételezés, amelyeket a különböző természetvédelmi díjak formájában fizetnek – derül ki a Nueco felméréséből, amelyet a cég Facebook-oldalán osztottak meg.

A vállalatok környezetterhelésével arányos adó megfizetése ösztönözhetné a tisztább jövő megvalósulását
Fotó: Heves Megyei Hírlap/Berán Dániel

– Nemcsak az újraelosztásra, hanem a természeti egyensúly elérésére is jó hatással lenne egy arányos zöldadó – véli Pálfalvi Milán, a Nueco alapítója, aki szerint a pénzügyi ösztönzés lényege, hogy a szervezetek eldönthetnék, milyen módon vállalnak részt a tisztább jövő megteremtésében.

A szakember szerint a cégek vagy megfizetik környezetterhelő tevékenységük árát az igénybe vett természeti erőforrások arányában, vagy az adóból leírják az elszámolható klímavédelmi költségeiket.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden tett közzé egy videót az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója után a Facebook-oldalán, amelyben hangsúlyozta, hogy az unió klímavédelmi vitájában a magyar álláspont szerint a klímavédelem árát a „klímarombolóknak”, vagyis a nagy kibocsátóknak kell megfizetniük.

A miniszterelnök elmondta, hogy éles vita folyik az EU-ban arról, hogy kik viseljék a klímavédelem költségeit: az egyik oldal szerint az üzemanyag és a lakás adóján keresztül az emberekkel kell megfizettetni a klímavédelem árát, a másik oldal szerint azonban azoknak a nagy cégeknek kell megfizetniük a költségeket, amelyek tevékenysége a legnagyobb környezeti terheléssel jár.

Magyarország ellenzi azt az elképzelést is, amely szerint a lakóházak szén-dioxid-kibocsátását is bevonnák a kibocsátáskereskedelmi rendszerbe, hiszen eddig a tagállamok saját hatáskörben dönthettek erről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.