Egyedülálló szellemi építkezés indul Magyarországon

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási programjának támogatásáról szóló törvény elfogadását követően lezárult a szervezet átalakításának első szakasza. A közel negyed évszázada tehetséggondozással foglalkozó MCC megújulva kezd hozzá a Kárpát-medencei programjának kiterjesztéséhez.

2020. 06. 19. 17:14
null
A Corvinus Egyetemen az a cél, hogy megállítsák a nyugati agyelszívást. Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés a 2020. évi XXVI. törvény elfogadásával döntött a Mathias Corvinus Collegium több mint két évtizede sikeresen működő tehetséggondozási programjának támogatásáról, valamint arról, hogy a Collegium tevékenységét az egész Kárpát-medencére kiterjessze – derül ki az intézmény közleményéből. Magyarországon még soha nem kapott a tehetséggondozás ügye ilyen kiemelt figyelmet és támogatást, amelynek köszönhetően hazánkban egyedülálló program és szellemi építkezés indulhat el.

Az Országgyűlés által biztosított támogatás keretében az MCC tulajdonába került a jelenleg is működési helyéül szolgáló Somlói úti ingatlanegyüttes, valamint a Mol Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. cégek részvényeinek 10-10 százaléka is.

Az új finanszírozási modell – amelynek lényege, hogy az alapítvány a rendelkezésére bocsátott részvényvagyon hozamával gazdálkodik – lehetőséget nyújt arra, hogy az MCC mind szakmai, mind földrajzi értelemben kiszélesítse a kiváló hazai és nemzetközi szakembereket felvonultató tevékenységét. Az MCC célja a kezelésébe került részvényportfólió megőrzése mellett a magyar gazdaság két kulcsfontosságú szereplőjének teljesítményéből időről időre keletkező hozamokkal biztosítani a tehetséggondozó program hosszú távú fenntarthatóságát – olvasható a közleményben.

Bővülő programok az egész Kárpát-medencében

A kibővült lehetőségeknek köszönhetően az általános iskolásoknak szóló Fiatal tehetség program (FIT) keretében a jelenlegi 600 helyett több mint 3000 diáknak biztosítják a képzésben való részvételt. A Középiskolás program esetében a cél, hogy néhány éven belül a jelenlegi létszám megháromszorozásával 4000 diáknak nyújtsanak fejlődési lehetőséget Kárpát-medence-szerte.

Az Egyetemi program már meglévő hazai és erdélyi központjai mellé újabb bentlakásos kollégiumokat hoznak létre, amellyel a jelenlegi 200 diák helyett több mint 1000 fő számára teszik elérhetővé a képzéseket. Az intézmény közleményében jelezte: továbbá bővítés várható a romákat támogató, a posztgraduális és posztdoktori programok esetében, valamint a képzési programok szervezésén túl a nemzetközi és hazai szakmai konferenciák, ösztöndíjak és a könyvkiadás területén is. Megújul a Somlói úti épületegyüttes, amely tovább növelheti majd a minőségi oktatás élményét.

Orbán Balázs a kuratórium új elnöke

A finanszírozásra vonatkozó változás szervezeti átalakulást is eredményezett: az alapítvány alapítói jogainak gyakorlására és az alapítvány működésének irányítására az új struktúrában kizárólagosan a megújult kuratórium jogosult. A vagyonkezelő alapítványi jogi konstrukciónak bírósági nyilvántartásba vétele is lezárult, az új kuratórium személyi összetételének meghatározásakor a korábbi alapítók a kontinuitás elve mellett figyelembe vették az MCC évtizedes oktatásszervezési tapasztalatait és a hosszú távú sikeres működéshez szükséges pénzügyi tudás meglétét is.

Az intézmény ügyvezetését továbbra is Szalai Zoltán főigazgató látja el. A megújulást követően az MCC kuratóriumának új elnöke a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Orbán Balázs, aki jelenleg is az alapítvány oktatója, korábban pedig az MCC munkatársa volt.

Új felügyelőbizottság és kiterjesztett programok

Az új kuratórium tagjai Lánczi András, az alapítvány korábbi elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, az MCC oktatója; Madarász László bankár, pénzügyi szakértő, aki az 1996-os alapítás óta vesz részt az MCC életének alakításában; Szakács Áron, a Széchenyi Programiroda vezetője, jelentős hazai és nemzetközi projekttapasztalatokkal rendelkező szakember, valamint Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

A megújult felügyelőbizottság elnöke Deli Gergely, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára, az Alkotmánybíróság főtanácsadója, az MCC korábbi igazgatója, jelenlegi oktatója és legelső diákjainak egyike. A felügyelőbizottság tagja Kovács-Osváth Zoltán, az MCC alumnusa, aki korábban is az alapítvány felügyelőbizottságának tagja volt, valamint Hegedűs Levente, bank és pénzügyekkel foglalkozó jogász. Az alapítvány vagyonellenőri feladatait Korim Balázs jogász, a kuratórium korábbi tagja, az MCC alumnusa fogja ellátni.

Az MCC megújult és kiterjesztett oktatási, kutatási, közéleti és tehetséggondozási programjával kapcsolatos döntések még a nyár folyamán megszületnek, amelyekről az új vezetés folyamatosan tájékoztatja majd a nyilvánosságot – zárta az MCC a közleményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.