Elítélt bűnöző fenyegetett meg egy volt rendőrt és a családját

A volt rendőri vezető bántalmazását, megölését, felesége, családja testi épségének veszélyeztetését ígérte meg Facebook-üzeneteiben egy bátonyterenyei elítélt férfi, valamint ismerősei. Hamis magyarázat, miszerint a roma hagyomány része, hogy valaki jogos vagy vélt sérelmei miatti felindultságában ilyen kijelentéseket tesz, mivel szavakban sem lehet játszani mások életével.

Végh Attila
2020. 11. 03. 18:20
Orosz István
Forrás: pestisracok.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz István rendőr alezredes nem fél. Egy dolgot viszont nem tűr, ha a családját bántják. Egy bátonyterenyei, idős, beteg emberek tehetetlenségét kihasználó, kifosztás miatt elítélt roma származású bűnöző és ismerősei most ezt tették, mert a nógrádi kisváros bűnmegelőzéséért elkötelezett lokálpatrióta exzsaru – aki korában többek közt a Nemzeti Nyomozói Iroda és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni egységeit irányította – a közösségi oldalán beszámolt arról, a Salgótarjáni Bíróság által lezárt eljárás alapján a bűnözőnek több mint négy évre rácsok mögé kell vonulnia.

Fotó: PestiSrácok.hu

A Magyar Nemzet információi szerint feljelentést tett november 2-án a családját ért fenyegetések miatt Bátonyterenye köztiszteletben álló lakosa. Orosz István közel egy évtizede költözött vissza szülővárosába, civilként túracsoportot, focicsapatot, hon- és rendvédelmi klubot szervezett gyerekeknek, amiben bárki rész vehetett, együtt játszanak tanulnak roma és nem roma kissrácok. A volt rendőri vezető mindent megtesz azért, hogy a városban ne jelenhessen meg a drog, hogy a kallódó gyerekek ne a bűnt, a bűnözést lássák követendő modellként. Emiatt korábban is érték már támadások, gondolható, hogy nem a tisztességes, jogkövető polgárok részéről. Az egykori szuperzsaru keményfejű, a fizikai bántalmazások ellenére sem hagyta abba misszióját.

A szervezett bűnözés tekintélyt szerzett főtiszt a Hír TV műsorában nyilatkozott
Fotó: Hír TV

Orosz István annak a helyi férfinak a történetét osztotta meg, akinek évek óta nem volt rendszeres jövedelme, megélhetését a városban elkövetett bűncselekményekből szerzett haszonból fedezte. Először végiglopta a szomszédokat, majd mikor már mindent elzártak előle, idős emberekre specializálta magát. Egy 80 éves néni volt az első áldozata, aki nem tudta megakadályozni, hogy a fiatal férfi elvegye pénzét. Ezután egy 88 éves asszonytól csalt ki pénzt tűzifáért, amit sosem szállított le. Egy harmadik néninek az elveszett kutyájáért jelentkezett, hogy azt pénzért visszaadja. A kutyát sosem látta, mint ahogyan a sértett sem látta többet a házi kedvencért odaadott bankókat. Egy beteg, ágyhoz kötött asszonyhoz betört, tudván, hogy a sértett nem hogy védekezni, segítséget hívni sem képes, több fordulóval rámolt ki a házból minden mozdítható tárgyat.

A rendőrség 2019 júniusában fogta el a bátonyterenyei Sz. Lászlót. A magát kőkemény bűnözőnek tartó fiatal férfi itt már nem volt nagylegény, csak nála 50 évvel idősebb emberekkel keménykedett. A különös visszaeső bűnöző a hatóság előtt megtört, beismerő vallomást tett valamennyi bűncselekményre, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A bíróság őt az elkövetett csalások, kifosztás és lopás miatt jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte.

Ezt a hatóság által nyilvánosan közzétett ítéletet osztotta meg a közösségi oldalán Orosz István. Bűnmegelőzési célzatból, hogy a példából, a kemény ítéletből tanuljanak azok, akik a környéken élő idős, magányos emberek vagyontárgyaira vadásznának. Az önérzetes kifosztó, akinek nemsokára be kell vonulnia a rácsok mögé, nagyon zokon vette ezt, pedig személyiségi jogait tiszteletben tartva sem a hatósági közlemény, sem annak megosztása nem tartalmazta sem a nevét, sem a személyes adatait.

A jogerősen elítélt bűnöző és annak ismerősei, barátai a legnagyobb közösségi oldalon, nyíltan megfenyegették a volt rendőr családját, feleségét azért, mert be merészelte mutatni, mi jár annak egy jogállamban, aki védtelen, kiszolgáltatott idős emberek értékeit veszi el. Orosz István a Magyar Nemzetnek elmondta: rasszistának nevezték őt, aki roma fiatalokat karolt fel, akit a Mátra-alja tisztességes roma közössége is tisztel, akinek édesapját is becenevén szólították a romák, akitől rengetegszer kértek segítséget vitás ügyeikben, mindig elfogadva bölcs döntéseit. Hozzátette: a tisztességes romákról van szó, nem a parazita, saját sorstársaikat is mélybe taszító drogárus, magántulajdont nem ismerő, tizenévesen az iskolában is bicskával hadonászó bűnöző rétegről.

A közösségi oldalon név szerint közzétett, nyíltan fenyegető tartalmú bejegyzések és hozzáfűzések több szerzője is kimerítette ezzel a veszélyes fenyegetéssel elkövetett zaklatás bűntettének törvényi tényállását. Olyan nő is hozzászólt, fenyegetett, akit Orosz István pár hónapja, férje halála után anyagilag és erkölcsileg is támogatott, a temetésre csak ő vitt virágot. A bátonyterenyei rendőrkapitányság informatikusai a sértett feljelentését követően kimentették a közösségi oldal név szerinti fenyegetéseit, mielőtt azt az elkövetők törölhették volna. Így konkrét bizonyíték is van a zaklatásra, amit ráadásul november 1-jén, mindenszentek napját sem tisztelve tettek közzé a fenyegetőzők. A közösségi oldal tulajdonosai a rendőrség kérésére egyébként a bejegyzések törlése után is elő tudják varázsolni az ott közzétett és törölt bejegyzéseket, ha a bíróság ezt bizonyítékként kikéri.

Mivel a fenyegetésekben érintett elítélt bűnöző az újabb bűncselekményt börtönbüntetésének megkezdése előtt követte el, az illetékes ügyészségnek a feljelentés hatására el kell gondolkoznia azon, Sz. László megérdemli-e azt, hogy továbbra is otthonában várja a börtönbehívót. Horváth László budapesti büntetőjogász szerint a további jogsértések elkerülését megelőzendő javasolni kell a bíróság felé a zaklató letartóztatását, illetve börtönbüntetése azonnali megkezdésének elrendelését. A jogász kiemelte: egyetlen jogállamban sem történhet meg olyan, hogy valakit azért fenyegessenek meg bűnözők, mert az ellenük hozott ítéletet nyilvánosságra hozza, egyetlen jogállamban sem fordulhat elő, hogy ezért valakinek a feleségét, családját megfenyegessék. Hamis magyarázat – a csenyétei mentőket életveszélyesen megfenyegető romák esetét alapul véve – hogy a nógrádi településeken élő egyes családok mentalitásához hozzátartozik, hogy ha felzaklatják őket, akkor hajlamosak végletes túlzásokra, amiket nem kell komolyan venni. Kell, mert minden ember felelős a kimondott szaváért, nem lehet játszani halálos fenyegetésekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.