Emberölés kísérletével is vádolják az embercsempészt

Többször is megpróbált megszökni a rendőrök elől az az embercsempész, aki egy korábbi, hasonló jogsértés miatt kiszabott, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt kezdett bele újra a jól jövedelmező határ menti üzletbe. Hat négyzetméternyi, két méter magas furgonja rakodóterében 31 felnőttkorú férfit szállított.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 05. 28. 13:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) május 28-ai tájékoztatása szerint vádemelést javasolt az ügyészségnek egy embercsempészek ellen folytatott nyomozás végén. A bűnszervezet vezetője nem először került a rendőrség látókörébe, olyan módon szállította pénzért a migránsokat, hogy azok meg is fulladhattak volna az autókban, hasonlóan ahhoz a 71 egy határsértőhöz, akik 2015 augusztusában vesztették életüket egy csempész teherautó rakterébe zárva.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy magyar állampolgár és román bűntársai ellen. A banda vezetőjét 2018-ban bírói határozattal tiltottak ki Magyarország területéről, ezért a szomszédból szervezte a jól jövedelmező fuvarokat, az embercsempészéshez magyar és román taxisokat, zárt teherautóval rendelkező fuvarosokat szervezett be.

Az egyik magyar sofőr 2019 júliusában a román-magyar határ ártándi átkelője mellett találkozott a bandavezér által szervezett transzporttal. 29 afgán és 2 indiai illegális migránst vett fel a határ magyar oldalán. A Szerbia és Románia felől tiltott határátlépéssel Magyarország területén jogtalanul tartózkodó csoport tagjai fejenként 200 Eurót fizettek a szervezőnek csak azért, hogy a sofőr Budapestre szállítsa őket. A sofőr tíz százalékot kapott ebből, 31 embert zsúfolt be a zárt, személyszállításra alkalmatlan, levegőztetés, hűtés nélküli raktérbe. A migránsok embertelen, az életüket is veszélyeztető körülmények között utaztak, ami akár olyan tragédiához is vezethetett volna, mint a 2015 augusztusában Pandorfban történt eset, amikor a zárt kocsiszekrényben történt utaztatás során fulladás, kiszáradás és hőguta miatt életét vesztette 71 migráns.

A rendőrök a sofőrt egy közúti rutinellenőrzés során megpróbálták intézkedés alá vonni. A férfi nem állt meg, nagyobb sebességre kapcsolt, de nem jutott messzire. A járőrök egy kilométeren belül utolérték, feltartóztatták, ám eközben az embercsempészetben közreműködő felvezető jármű vezetőjének – aki a tömött teherautó előtt haladt és jelezte a sofőrnek a rendőri ellenőrzést – sikerült megszöknie. Őt később tudták csak elfogni a nyomozók.

Fotó: police.hu

Az emberekkel teli teherautót vezető sofőrnek nem ez volt az első szökése a rendőrök elől. 2019 júniusában Létavértes mellett is hasonló módon próbálta meg magát kivonni egy járőr intézkedése alól, akkor sikerült a manőver. Tudta, hogy a rendőrök nem törődnek ebbe bele, az akkor általa használt furgont az abban utaztatott 11 illegális migránssal együtt hátrahagyta az út szélén, és átszállt az akkori felvezetője kocsijába, majd elmenekült. A férfit már keresték a rendőrök, ezt a bűncselekményt egy korábban elkövetett embercsempészés miatt kiszabott büntetés felfüggesztésének hatálya alatt követte el.

A KR NNI munkatársai a nyomozást nemzetközi együttműködés keretében a román, német, osztrák rendőrökkel egyeztetve folytatták le. Az eljárás bizonyítható adatai szerint a bűnözői csoport tagjai 2019 nyarán legalább három alkalommal, összesen 61 illegális migránst próbáltak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába szállítani. A csempészés körülményeire tekintettel – a szakértői vélemények alapján – a sofőr cselekménye alkalmas volt több ember sérelmére elkövetett, gondatlan emberölés kísérlet bűntettének a megállapítására is, így őt a KR NNI nyomozói az embercsempészés mellett e bűncselekmény miatt is kihallgatták gyanúsítottként.

A nyomozást a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya 2020 májusának végén fejezte be, az ügy iratait három gyanúsítottal szemben vádemelési javaslattal küldte meg Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.