Érkeznek a fegyvergyártó gépsorok

Magyar fegyvergyártásról, új katonai középiskola építéséről, minden eddiginél jelentősebb költségvetési lehetőségekről és haditechnikai fejlesztésről is beszélt Benkő Tibor a honvédség feladatszabó értekezletén. A honvédelmi miniszter ismét megerősítette: Magyarországnak és a térségnek erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szüksége.

2019. 02. 06. 10:59
null
Minden eddiginél nagyobb haderőfejlesztés kezdődik Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan érkeznek a fegyvergyártó gépsorok abba a kiskunfélegyházi hadiüzembe, ahol idén elindulhat a cseh–magyar kézifegyverek gyártása – jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség feladatszabó értekezletén kedden. A tárcavezető azt is elmondta, az immár magyar gyártású pisztolyokkal és gépkarabélyokkal nemcsak a honvédséget, hanem a rendőrséget és a büntetés-végrehajtás tagjait is elláthatják majd.

A haditechnikai fejlesztésekről szólva közölte: olyan eszközöket szereznek be, amelyek a katonai igényeknek, az ország gazdasági érdekeinek is megfelelnek. Külön kitért a légvédelem fejlesztésére is, emlékeztetett: összesen nyolc szállító repülőgépet szerez be a honvédség. Ezenkívül érkeznek többek között korszerű helikopterek, tankok, önjáró lövegek, páncéltörők, modern radarok, légvédelmi rakéták, és a hatékony kibervédelem érdekében létrejött egy kutatási-fejlesztési kötelék és egy kibervédelmi központ is.

A miniszter a legfontosabb jogi lépések között említette meg, hogy egy minisztériumi rendeletben szabályozták az országgyűlési képviselők beléptetési rendszerét a helyőrségekbe. Hangsúlyozta: a képviselők ezentúl nem kényszeríthetik arra a katonai vezetőket, hogy pártpolitikai jellegű tevékenységet folytathassanak a laktanyákban.

A költségvetésről a tárcavezető elmondta: a kormány támogatja, hogy minden eddiginél nagyobb volumenű haderőfejlesztés induljon el az elkövetkezendő években. Ennek köszönhetően a tervezett 427 milliárd forinton túl további 147 milliárdot juttattak a honvédségnek. Ez azt jelenti, hogy ma már a GDP 1,41 százalékát fordíthatjuk honvédelemre, ami jobban megközelíti a NATO elvárásait.

Minden eddiginél nagyobb haderőfejlesztés kezdődik
Fotó: Mirkó István

Benkő Tibor kiemelte azt is, hogy idén két önkéntes tartalékos területvédelmi ezredet sikerült felállítani, az elmúlt nyolc évben mintegy 15 százalékkal nőtt a tartalékosok száma, és egyre több a fiatal jelentkező. A katonai nevelés területén is egyre sikeresebb a honvédség, tavaly például 47 honvédelmi táborban vett részt több mint 1500 gyerek, idén 72 ilyen program indul, ahová 2500 fiatalt várnak. A miniszter tájékoztatott arról is, hogy hamarosan Hódmezővásárhelyen új katonai középiskola és kollégium épül.

A Honvédkórház kapcsán Benkő Tibor megjegyezte: bármennyi támadás is érkezik az ellenzéki oldalról, csak elismerését és köszönetét tudja kifejezni az intézmény dolgozóinak. Jellemzőnek nevezte, hogy azok a képviselők kritizálják a legjobban az intézményt, akik eközben bejelentkeznek, VIP-kártyákat igényelnek az ottani ellátásra. Eközben az a hír szinte elsikkad, hogy idén 3,7 milliárd forintot fordítanak a kórház fejlesztésére, a dolgozók 99 százaléka pedig a híresztelések ellenére elfogadta a honvédelmi alkalmazotti státust. A korábbi közalkalmazottak átminősítésükkel 35 százalékos illetményfejlesztést is kaptak – tette hozzá a miniszter.

Benkő Tibor az értekezleten azt mondta: a magyaroknak és a térségben lakóknak elengedhetetlenül fontos, hogy békében és biztonságban élhessenek, és ezt a lehetőséget a jövő nemzedékeknek is meg kell teremteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.